NavMenu

Savez dijaspore BiH: Bez reformi teško očekivati da će iko ulagati u privredu BiH

Izvor: Fena Ponedjeljak, 21.05.2012. 08:33
Komentari
Podeli

Svjetski savez dijaspore BiH (SSDBiH) mišljenja je da bi dijaspora mogla imati značajnu ulogu u privrednom razvoju BiH kroz ulaganja u male, srednje, pa čak i velike projekte, ali se s obzirom na poslovnu klimu u BiH, koja je po mnogim međunarodnim pokazateljima najlošija u regionu, odlučila na sigurniju varijantu pomaganja svoje domovine kroz pomoć koju šalje rodbini.

"To nije direktno ono za šta se zalaže SSDBiH. Međutim, dok se ne dese određene reforme teško je očekivati da će bilo ko, pa čak i dijaspora, ulagati u privredu BiH. S druge strane, niko od državnih institucija nije uradio ništa konkretno da organizirano uključi dijasporu u privredne tokove u BiH", kazao je Feni sekretar SSDBiH Anes Cerić.

On podsjeća da je u Strategiji za privredni razvoj BiH i Strategiji za unapređenje stranih investicija, koje je usvojilo Vijeće ministara BiH, prepoznat faktor dijaspore kao važan u unapređenju imidža BiH, promoviranju bh. tržišta, dovođenju stranih investitora i potencijalno direktnih investitora.

"Bilo bi interesantno uraditi analizu šta je urađeno da se taj faktor (dijaspora) uključi ili iskoristi. Delegacija SSDBiH prisustvovala je, krajem prošle godine, regionalnoj konferenciji TAIEX-a o uključivanju dijaspore u razvoj matičnih država. Bilo je interesantno vidjeti kako druge države u regionu rade sa svojom dijasporom, od kulturnog i obrazovnog aspekta pa do uključivanja u privredne tokove tih država. Nažalost, BiH nije imala mnogo toga da prezentira na toj konferenciji", ističe Cerić.

Uloga dijaspore u privrednom razvoju Bosne i Hercegovine bit će tema i Šestog kongresa dijaspore BiH, koji će u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore BiH biti održan od 1. do 3. juna u Sarajevu.

Cerić ističe da izborom te teme za Kongres i nizom drugih aktivnosti SSDBiH pokušava inicirati da se nešto uradi na tom privrednom planu.

"Međutim, bez organizirane i konkretne pomoći države to će biti veoma teško", kazao je sekretar SSDBiH Anes Cerić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.