NavMenu

Feniks leti u Azerbejdžan: Na pomolu prvi ugovori za građevinske firme iz BiH

Izvor: eKapija Petak, 18.05.2012. 10:04
Komentari
Podeli

Nakon što su se pridružile konzorciju Feniks, četiri ugledne bh. građevinske firme ovih dana ugovaraju realizaciju infrastrukturnih projekata u Azerbejdžanu, potvrdio je Iztok Seljak, predstavnik slovenačke kompanije Hidria koja je bila jedan od incijatora osnivanja konzorcija.

Cilj pridruživanja kompanija ANS Drive, Energoinvest, Euro-Asfalt i Širbegović Grupa međunarodnom konzorciju za građevinarstvo jeste udruživanje pojedinačnih kompetencija radi nastupa na globalnom tržištu i sklapanja milionskih ugovora.

"Prva konkretna prilika ukazuje nam se u Azerbejdžanu gdje smo dogovorili zajednički nastup na izgradnji različitih objekata, a na tom području fokusno tržište nam je i Kazahstan i Rusija gdje naše kolege iz Srbije imaju odlične pozicije", istakao je Seljak.

Podsjećamo, konzorcij Feniks osnovan je krajem januara ove godine udruživanjem 40 slovenačkih i srpskih građevinskih kompanija koji zapošljavaju oko 30.000 radnika i imaju godišnji obrt veći do četiri milijarde eura.

Seljak navodi da će članice konzorcija tražiti svoju priliku i na tržištima Saudijske Arabije, Katara i Omana, gdje je najavljen veliki investicijski ciklus, dok su s druge strane u procesu definiranja strategije kada je u pitanju nastup na afričkom tržištu.

Udruživanje firme iz građevinskog sektora za Faruka Širbegovića, direktora gračaničke kompanije Širbegović, je sjajna ideja koja može dovesti do novih, milionskih poslova na stranim tržištima, pri tom misleći na tržišta arapskih zemalja, Rusije, pa i zemalja Evropske unije.

"Svi mi pojedinačno imamo određene mogućnosti, ali udruživanjem imamo puno veći kapacitet kada su u pitanju i reference i osiguranje garancija. Vjerujem u kompetencije firmi i dobru volju svih učesnika i nadam se će potvrda opravdanosti projekta biti novi ugovori i novi projekti", istakao je Širbegović.

Konzoricij je, kako ističu incijatori, otvoren i za druge firme iz Bosne i Hercegovine. "Kada smo počeli sa stvaranjem konzorcija, stavili smo sebi za cilj da udružimo firme koje imaju jasnu viziju i strategije, posebne kompetencije, inovativna rješenja, snagu i mogućnost nastupanja na tim tržištu. Apsolutno smo otvoreno prema svim firmama koje će donijeti neku novu snagu Feniksu i koje će iz Feniksa crpiti dodatnu snagu za sebe", naveo Seljak.

U konzorciju će biti ne samo građevinske firme već i one koje se bave projektovanjem, izradom instalacija i prateće opreme, zanatskim radovima i opremanjem enterijera.

B.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

17.04.2024.  |  Vijesti

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.