NavMenu

Stečeni uvjeti za gradnju vjetroparka u Podveležju

Izvor: Dnevni list Petak, 18.05.2012. 07:48
Komentari
Podeli

Konačno su stečeni svi uvjeti za početak izgradnje vjetroparka na Podveležju, najvećem projektu u Mostaru, čija vrijednost iznosi 125 miliona maraka. Do početka izgradnje treba uraditi tek još neke formalne stvari.

"Usaglašeni su stavovi Ministarstva privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona i Elektroprivrede Bosne i Hercegovine oko aneksa ugovora o koncesijama. Prijedlog takvog aneksa ugovora ide na sjednicu Vlade HNK-a", potvrdio je za Dnevni list Amer Zagorčić, kantonalnii ministar privrede.

Nakon toga bi trebali uslijediti tender, izbor izvođača, potpisivanje ugovora, a potom i konačni početak radova na izgradnji.

"Dogovoreno je da se do kraja tekuće godine izgrade dvije vjetroturbine. Do kraja 2014. godine planiran je dovršetak cijelog projekta", kazao je ministar Zagorčić.

Tačan datum početka radova još nije poznat, ali zato su stečeni svi uvjeti, a najvažniji je svakako finansijski, koji je zaokružen. Najveći problem je ranije bio upravo u finansiranju, a prošle godine je obustavljen i tender, u kojem je stajalo kako će Elektroprivreda svojim vlastitim sredstvima izgraditi neke od vjetroelektrana. No, ubrzo se vidjelo da za to nema uvjeta i onda su išli u kreditni aranžman.

U proljeće prošle godine Elektroprivreda BiH otkazala je otvoreni postupak javne nabave izgradnje vjetroparka na platou Podveležje.

U obrazloženju odluke je tad stajalo kako se predmetni postupak javne nabave objavljen u Službenim novinama BiH 4. aprila 2011. otkazuje iz razloga koji su izvan kontrole ovog ugovornog tijela i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka.

"Naime, kako do dana donošenja ove odluke nije izdana urbanistička saglasnost od nadležnih tijela potrebna za izgradnju VE Podveležje (32-48 MW), nužno je otkazati postupak javne nabave", navedeno je tom prilikom u obrazloženju v.d. izvršnog direktora za ekonomske poslove Muhameda Ražanice.

Cijeli projekt bi se trebao graditi na platou Podveležje, na mikrolokacijama Mali Grad i Svetigora, gdje će biti izgrađen vjetropark od 16 vjetroturbina, ukupne snage od 46 MW.

Više od 20 posto radova je, bar prema ranijim najavama, trebala odraditi domaća građevinska operativa koja bi se angažirala na izgradnji pristupnih cesta, betonskih temelja...

Time će se značajno promijeniti izgradnja neophodne infrastrukture, prije svega cesta, što će se značajno odraziti na standard lokalnog stanovništva. Oko izvođača radova još uvijek ništa nije poznato, a to je u nadležnosti Elektroprivrede Bosne i Hercegovine koja će kao investitor provesti cijelu proceduru i odabrati izvođače.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.