NavMenu

Razgovori o koridoru Vc: Neum se neće izolirati ni dijeliti

Izvor: Dnevni list Četvrtak, 17.05.2012. 08:44
Komentari
Podeli

Ministar prometa i veza Bosne i Hercegovine Damir Hadžić obećao je Neumljanima kako neće prihvatiti nikakvo rješenje koje će ići na štetu ovog grada pa tako ni koridor kroz Neum za koji oni misle da nije dobro rješenje. Hadžić se sastao u Neumu s načelnikom općine Neum Živkom Matuškom i drugim predstavnicima lokalne vlasti kako bi razgovarali o koridoru koji bi trebao ići kroz Neum i povezati sjever i jug Hrvatske, a protiv kojeg su se pobunili i mještani i vlasti ovog primorskog gradića.

"Imamo čvrsta obećanja da se ništa neće uraditi bez suglasnosti lokalne zajednice i interesa općine Neum. Očekujemo da Hrvatska da novi prijedlog kako povezati sjever i jug ove zemlje, a ne oštetiti područje općine Neum", izjavio je nakon sastanka načelnik Živko Matuško. On naglašava kako lokalna zajednica nije za koridor koji će presijecati Neum na dva dijela. On ističe kako je na sastanku razgovarano i o boljoj povezanost Neuma i unutrašnjosti BiH.

Izgradnju koridora kroz Neum kako bi Hrvatska ulaskom u EU dobila slobodan prolaz kroz BiH i povezala svoj krajnji jug s ostatkom teritorija dogovorili su ministri prometa naše zemlje i RH, Damir Hadžić i Siniša Hajdaš Dončić.

Budući da Hrvatska traga za rješenjem slobodnog prolaza s jednog na drugi dio svog teritorija, na nedavnom sastanku ministara Hadžića i Dončića dogovoreno je da hrvatska strana podnese inicijativu za sporazum o izgradnji spojnih dionica na autocesti E65 (neumski koridor), dok će istovremeno, na bazi reciprociteta, Bosna i Hercegovina podnijeti inicijativu za sporazum o naprednom korištenju Luke Ploče i željezničke pruge Metković – Ploče.

Predstavnici općine Neum, kao i predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života Neuma, pobunili su se protiv izgradnje koridora kroz Neum.

"Nismo za taj koridor, jer bi Neum rascijepio na dva dijela, a prolazio bi i kroz vodozaštito područje. Mi smo za autocestu kroz Popovo polje, a očekujemo da će s nama netko razgovarati. Što nama znači prolaz zagrađen žicom, što mi imamo od toga? Mi ćemo znati zaštititi svoje dvorište i svi smo jedinstveni", poručili su Neumljani.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.