NavMenu

Saradnja kompanija "BH-Gas" i "Plinacro" - Uskoro potpisivanje Memoranduma o razumijevannju

Izvor: Utorak, 20.06.2006. 11:18
Komentari
Podeli

-

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između kompanija "BH-Gas" d.o.o Sarajevo i "Plinacro" d.o.o. Zagreb održat će se u ponedjeljak, 26.juna 2006. godine u Zagrebu. S obzirom da je riječ o dokumentu koji je od strateške važnosti za obje države i kojim se otvara prostor za međusobno povezivanje transportnih sistema prirodnog gasa, kao i saradnje u regionalnim okvirima, ovaj memorandum je, ujedno, i bitna pretpostavka za realizaciju budućeg projekta izgradnje gasovoda Slavonski Brod - Bosanski Brod - Zenica.

U pripremi Memoranduma učestvovali su Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo energije i rudarstva i industrije Federacije BIH (FBiH) koji će i prisustvovati ovom potpisivanju. Također, "BH-Gas" u saradnji sa kompanijom "INA" Zagreb, izradio je Studiju ekonomske opravdanosti izgradnje ovog gasovoda (prefeasibility), koja će u osnovi poslužiti za izradu feasibility studije, a koja bi trebala biti urađena do kraja ove godine, uz saradnju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ovakvim aktivnostima "BH-Gas" stvara preduslove za otvaranje drugog ulaza prirodnog gasa u BiH, čime bi se obezbijedio sigurniji dotok ovog energenta. Istovremeno, na ovaj način bi se stvorili i preduslovi za priključenja novih potrošača kako na postojeći gosovodni sistem, tako i na budući gasovod sa posebno izraženim namjerama prema regionu Banja Luke gdje objektivno postoji izražen interes za ovim energentom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.