NavMenu

Nepovoljne vijesti na tržištu obaraju cijene nafte

Izvor: Fena Ponedjeljak, 14.05.2012. 07:51
Komentari
Podeli

Cijene sirove nafte u petak uvečer su zaključene u padu poslije niza negativnih vijesti na tržištu, uključujući obilne svjetske isporuke tog energeta, obeshrabrujuće znake u pogledu ekonomskog rasta i objelodanjivanje gubitka od dvije milijarde dolara u poslovanju najveće američke banke JP Morgan Chase.

Objavljivanje gubitka zbog pogrešne strategije tog džina s njujorškog Wall Streeta u trgovini finansijskim derivatima iz portfelja koji je služio za zaštitu od rizika, podstaklo je pozive na pooštravanje regulisanja finansijskih tržišta, što bi moglo da ograniči nivo rizika koji je dozvoljen na terminskim tržištima, kao što je tržište sirove nafte.

"JP Morgan bi definitivno mogao da doprinese pooštravanju propisa", ukazao je analitičar u kompaniji Jefferies& Co, Andy Lebow.

Val prodaja na Njujorškoj robnoj berzi doveo je do slabljenja cijene američke lake nafte za isporuku u junu za jedan posto, ili 95 centi, na 96,13 dolara za barel, što je bila sedma sesija od posljednjih osam da je nafta zaključena u padu.

Marka "brent" iz Sjevernog mora je na londonskoj Međunarodnoj berzi (ICE) zaključena 47 centi, ili 0,4 posto, jeftinije nego prethodnog dana, na 112,26 dolara za barel, prenosi novinska agencija Dow Jones.

Gubitak JP Morgana bila je posljednja u nizu nepovoljnih vijesti na tržištu. Političko previranje u Evropskoj uniji, uključujući Francusku i Grčku, podstaklo je strahovanje od daljeg ekonomskog usporavanja u tom bloku. Iz Kine su, pak, stigli lošiji podaci o trgovini nego što se očekivalo, što bi moglo da dovede do usporavanja svjetske ekonomije.

Izvoz i uvoz iz druge po veličini nacionalne privrede u svijetu u aprilu su porasli 4,3, odnosno 0,3 posto na godišnjem nivou, što je znatno manji rast nego što se očekivalo. Rast industrijske proizvodnje u Kini u aprilu je usporio na 9,3 posto, manje od očekivanih 12,2 posto.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je u međuvremenu objavila da je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) prošlog mjeseca povećala proizvodnju "tečnog zlata" na 31,8 miliona barela dnevno, uprkos tome što su zalihe u razvijenim zemljama u martu bile iznad petogodišnjeg prosjeka, po prvi put od maja 2011.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.