NavMenu

Olimpijski plamen kreće na putovanje ka Velikoj Britaniji

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.05.2012. 11:22
Komentari
Podeli

Olimpijski plamen je jutros upaljen sunčevim zrakama tokom tradicionalne jednosatne ceremonije u Herinom hramu, na drevnom stadionu u Olimpiji, gdje su održane prve drevne Olimpijske igre.

Olimpijski plamen će potom krenuti na osmodnevno putovanje po Grčkoj, zaustavljajući se u brojnim gradovima i na otocima poput Krete, Pireja, Tesalonikia/Soluna i drugih. Plamen će, 17. maja, stići u Atinu na primopredaju Olimpijskog plamena za London 2012. Njeno visočanstvo princeza Anne predvodiće delegaciju Velike Britanije u kojoj će biti i predsjedavajući Odbora za organizaciju Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Londonu 2012 (LOCOG) lord Sebastian Coe i britanski ministar za sport i Olimpijadu Hugh Robertson.

Iz Atine, Olimpijski plamen će početi svoje putovanje ka Velikoj Britaniji dolaskom u Kraljevsku vojnu bazu Culdrose u Cornwallu 18. maja.

Ministar Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije nadležan za Olimpijske igre, Jeremy Browne, rekao je: "Danas je dan kada se sa uzbuđenjem podsjećamo da smo sada puno bliže ceremoniji otvorenja Olimpijskih igara 2012. Istorijski put Olimpijskog plamena pokazuje kako Olimpijske igre ujedinjuju narode i države, a mi se radujemo prilici da ovog ljeta poželimo dobrodošlicu cijelom svijetu. Dolazak Olimpijske baklje u Veliku Britaniju 18. maja će ispuniti cijelu zemlju uzbuđenjem pred ceremoniju otvorenja koja će se održati 27. jula."

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.