NavMenu

Sorensen: Ovo može biti europska godina za BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.05.2012. 09:38
Komentari
Podeli

Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen bio je domaćin zvaničnog prijema koji je u povodu Dana Europe upriličen u srijedu navečer u Sarajevu za predstavnike raznih nivoa vlasti u BiH, međunarodne zajednice, nevladinih organizacija i druge zvaničnike.

On je tom prilikom istaknuo da je u protekloj godini primjetan napredak u BiH, te precizirao da su usvojeni zakoni koji predstavljaju ključne korake na putu ove države prema europskim integracijama.

"Europska unije je ovdje. Važno je da radimo zajedno jer građani ove države od nas traže da bude tako. Naša je zajednička odgovornost - institucija, političara i građanskog društva da to uspijemo zbog njih, uz ostavljanje svih drugih pitanja i interesa po strani", kazao je.

Sorensen je naglasio da 2012. može biti europska godina za BiH, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju može stupiti na snagu ako se učini vjerodostojan napor na provedbi presude u slučaju Sejdić - Finci. "Zauzvrat EU je posvećena europskoj budućnosti BiH i spremna je pružiti tehničku i finansijsku pomoć", istaknuo je.

Robert Shuman predstavio je 9. maja 1950. godine svoj prijedlog o stvaranju organizirane Europe, neophodne za održavanje mirnih odnosa što se smatra početkom stvaranja današnje Europske unije.

Na sinoćnjem prijemu Sorensen je istaknuto da su mir, solidarnost, suradnja i dostignuća za građane, kao Shumanovi i ciljevi EU još veoma važni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.