Izvor: SRNA | Četvrtak, 10.05.2012.| 09:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Društva za upravljanje investicionim fondovima uvećala zaradu uprkos lošem upravljanju

(Foto: b)

Društva za upravljanje investicionim fondovima u RS lani su zbirno povećala proviziju za 18,4 odsto, premašujući 10 miliona KM, iako se neto vrijednost zatvorenih fondova kojima upravljaju istovremeno “istopila” za više od 20 miliona KM.

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) RS je u svom izvještaju o radu za 2011. dala pregled aktivnosti investicionih fondova iz kojih je uočljivo da zarada društava za upravljanje raste, dok se, sa druge strane, smanjuje neto vrijednost imovine fondova čiji su značajni akcionari "obični" građani RS koji su u njih ulagali svoje vaučere.

Siniša Božić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja akcionara investicionih fondova RS, kaže da su takvi negativni trendovi posljedica loše legislative i formule obračuna provizije društava za upravljanje fondovima.

"Nakaradna" legislativa, podsjeća, na snagu je vraćena nakon odluke Ustavnog sud RS da poništi odredbu pravilnika KHOV kojim se provizija društava neuspješno pokušala striktnije vezati za poslovanje fondova.

Božić objašnjava da se provizija društava sada obračunava na bazi neto vrijednosti imovine fonda, a ne na bazi njegove tržišne vrijednosti, odnosno tržišne kapitalizacije, kakva je, ukazuje, svjetska praksa.

"To je dovelo do toga da investicioni fondovi obave svega desetak transakcija godišnje. Društva za upravljanje čak zbog sadašnje formule obračuna provizije ne moraju ni da naprave nijednu transakciju, a dobijaće proviziju do 3,5 odsto neto vrijednosti imovine fonda", ističe Božić.

Da slučajevi izrazite pasivnosti društava postoje potvrđuje i izvještaj KHOV RS u kojem se navodi da zatvoreni fond "Jahorina konseko" iz Pala u cijeloj 2011. nije izvršio nijednu kupovnu transakciju, dok dva fonda nisu imala nijednu prodajnu transakciju (banjalučki VIB i bijeljinski "Unioninvest").

"Čelnici društva se uvijek pravdaju da berzansko tržište nije likvidno, ali je uvjerenje stručnjaka i investitora da je upravo jedan od zadataka fondova da svojom aktivnošću na tržištu kreiraju likvidnost", ukazuje Božić.

On kaže da postojeća situacija u fondovskoj industriji RS, pored zaposlenih u društvima za upravljanje, odgovara i grupi povezanih akcionara investicionih fondova koji se naplate preko društava, dok su mali akcionari fondova, pak, samo na gubitku.

Komentar čelnika Udruženja društava za upravljanje investicionim fondovima RS juče nismo mogli dobiti, jer se nisu javljali na telefon.

Pasivnost zatvorenih investicionih fondova bila je jedan od razloga zbog kojih je KHOV još u ljeto prošle godine Ministarstvu finansija RS dostavio prijedlog izmjena zakona kojim bi se zatvoreni fondovi prinudili na obavezno otvaranje u dvogodišnjem prelaznom periodu.

Kao osnovnu prednost tog modela istakli su potrebu da se podigne kvalitet rada društava za upravljanje fondovima i akcionarima tih fondova pruži prilika da prodaju svoju imovinu po fer tržišnim cijenama.

Predstavnici društava tvrde da su i oni za reformu, ali smatraju da se ona mora odložiti dok se ne uspostavi adekvatna likvidnost na tržišta kapitala RS, te da ne bi smjela biti diktirana u samo jedan organizacioni oblik.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE