NavMenu

U Sarajevu započela konferencija Cisco Expo 2012.

Izvor: Fena Srijeda, 09.05.2012. 13:45
Komentari
Podeli

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija otvorio je danas u Sarajevu dvodnevni seminar i konferenciju CISCO EXPO 2012. posvećenu najnovijim dostignućima modernih tehnologija.

Konferencija je okupila više od 300 učesnika iz zemlje i svijeta i, kako je istaknuto, predstavlja dobru priliku za razmjenu znanja i iskustava iz domena tehnologije i komunikacija.

"Cilj ove zemlje je da se transformira od mira i sigurnosti što sada imamo, preko institucionalne stabilnosti čemu težimo, do samoodrživosti i prosperiteta", istakao je Lagumdžija u obraćanju.

Za postizanje tog cilja, po njegovim riječima, bitna su tri ključna faktora: ulazak u NATO i EU i regionalna saradnja. U tom smislu poseban značaj imaju i nove informacione tehnologije uz čiju pomoć dolazimo do potrebnih znanja, pa je neophodno da društveni, poslovni i organizacijski modeli slijede promjene.

Govoreći o temi "Kompetitivnost i ICT", Lagumdžija se među ostalim osvrnuo na ekonomska kretanja u BiH, regionu i svijetu, te na ulogu i značaj informacionih tehnologija.

On je citirao uglednog ekonomistu Jafferya Sachsa koji kaže da “živimo u bizarnoj kombinaciji emocija kamenog doba, uvjerenja srednjeg vijeka i tehnologija koje liče na božansku“.

BiH je, po njegovim riječima, u zadnje vrijeme imala zavidan rast stepena penetracije interneta i dostignuto je 42 posto. Naglasio je da se informatizacija ne mjeri samo brojem kompjutera ili interenet priključaka nego da su u tom smislu bitni pokazatelji koji govore o spremnosti umrežavanja jednog društva.

Ocijenio je da je to pozitivan podatak, ali da je spremnost umrežavanja preduzeća, organizacija, institucija na niskom nivou.

Lagumdžija je posebno naglasio važnost prisustva branda kakav je CISCO u BiH dodajući da je ohrabren i impresioniran njihovim planovima za veće prisustvo u regiji.

Generalni direktor CISCO BMAK Haris Pinjo je pozdravio učesnike treće CISCO EXPO konferencije. Naglasio je da su zaposlenici kompanije u proteklom periodu vrijedno radili i pripremali najnovija tehnološka dostignuća da bi ih u naredna dva dana pokazali učesnicima konferencije.

Pod sloganom "Zajedno do inovacija", kroz prezentacije i demonstracije uživo, bit će predstavljene brojne tehnologije koje olakšavaju proces inovacija i olakšavaju život i poslovanje.

Današnje poslovno okruženje nameće različite ekonomske, tehnološke i operativne izazove, a CISCO mrežne tehnologije, data centri, cloud computing i kolaboracijska rješenja omogućavaju njihovo uspješno savladavanje.

U posljednje tri godine, CISCO je izabrao novi pristup mrežnim i ICT tehnologijama, gdje je svaki mrežni sistem dio poslovne arhitekture s direktnim uticajem na poslovni proces.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija, Industrija

Insolar dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 100 MW kod Tomislavgrada

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan je ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora i firme Insolar kao koncesionara. Ugovor je ispred Vlade Hercegbosanske županije potpisao ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, a ispred Insolara Nataniel Holbrohr. Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane SE Seline ukupne instalirane snage 100 MW, u cilju korištenja solarnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.