NavMenu

Studija IFC-a će pomoći hemijskoj industriji u južnoj Evropi da unaprijedi efikasnost

Izvor: eKapija Utorak, 08.05.2012. 10:38
Komentari
Podeli

International Finance Corporation (IFC) članica grupacije Svjetske banke, pokrenula je prvu studiju koja će rangirati proizvođače hemijskih preparata i đubriva da bi pomogla firmama u južnoj Evropi da identifikuju oblasti u kojima bi mogle da unaprijede efikasnost upravljanja resursima i postanu konkurentnije.

IFC će provesti dubinsku analizu određenog broja lokalnih kompanija na zapadnom Balkanu da bi im pomogao da unaprijede svoje poslovanje i naprave uštede putem efikasnijeg upravljanja resursima.

IFC će također analizirati kompletan sektor hemijske industrije i proizvodnje vještačkog đubriva i uporediti ga sa situacijom u zapadnoj Evropi.

Vještačka đubriva se koriste u proizvodnji hrane koju koristi gotovo polovina svjetske populacije, a na proizvodnju azotnih đubriva se troši oko 1,2 procenta ukupne svjetske energije.

"Hemijska i industrija vještačkih đubriva u južnoj Evropi generira značajan izvoz i zapošljavanje", kaže menadžerka IFC-og programa za unapređenje efikasnosti upravljanja resursima Viera Feckova.

Dodala je da IFC pokreće tu studiju da bi podstakao nove investicije u efikasno upravljanje resursima i omogućio lokalnim firmama da naprave bolje investicione odluke što će im pomoći da budu konkurentniji na međunarodnom tržištu.

Studija IFC-a će pomoći menadžerima da uporede aktivnosti njihovih firmi s konkurencijom i identifikuju oblasti koje mogu unaprijediti.

IFC u partnerstvu s Međunarodnom i Evropskom asocijaciom proizvođača vještačkog đubriva, namjerava da ova publikacija postane redovna praksa u okviru industrije.

Ministarstvo finansija Austrije podržava rad IFC-og programa za unapređenje efikasnosti upravljanja resursima u Evropi i centralnoj Aziji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.