NavMenu

Banja Luka dobija kongresni centar i koncertnu dvoranu

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 07.05.2012. 10:40
Komentari
Podeli

Strategijom razvoja grada Banja Luke, u idućih nekoliko godina, planirana je izgradnja modernog kongresnog centra sa svim savremenim sadržajima kao i koncertne dvorane koji će imati multifunkcionalnu namjenu.

Portparol Administrativne službe grada Milenko Šajić potvrdio je da je regulacionim planom lokacija predviđena za koncertnu dvoranu u Aleji centar dok su za kongresni centar u opticaju dvije.

"Jedna je lokacija bivše banjalučke "Mljekare" u Rosuljama, dok je druga na banjalučkom polju gdje je planirana izgradnja i stadiona. Odabraćemo lokaciju koja bude više odgovarala. Prema revidiranoj strategiji razvoja grada do 2015. godine bi trebalo da se obezbijede svi uslovi i izvrše sve pripreme za izgradnju", kazao je Šajić.

Prema njegovim riječima, grad Banja Luka kao kulturni i administrativni centar ima potrebu za otvaranjem koncertne dvorane i kongresnog centra koji će zadovoljavati potrebe građana na multifunkcionalan način.

"Grad će pokrenuti inicijativu prema Ministarstvu prosvjete i kulture RS kako bi i oni obezbijedili polovinu novca za izgradnju koncertne dvorane. Realizacija projekta kongresnog centra najvjerovatnije će biti javno-privatno partnerstvo. To znači da će grad obezbijediti sve uslove za gradnju a novac će uložiti zainteresovani privatnici", objasnio je Šajić.

Istakao je da će grad morati da obezbijedi dva miliona maraka za ova dva objekta kako bi se izgradio glavni projekat, obezbijedila parcela i obavile kompletne pripreme.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Rosulje u kojoj bi trebalo da se gradi kongresni centar, Željko Gagula je istakao da je prostor bivše "Mljekare" prilično devastiran tako da bi se što prije trebalo ući u proces izgradnje kongresnog centra.

"Prema regulacionom planu tu je predviđena izgradnja hotela sa sedam spratova, kongresna sala i svi prateći sadržaji. Sa prednje strane "Mljekare" počeli su da se kopaju i temelji za manju poslovnu zgradu i sve to bi trebalo da da jedan potpuno novi izgled tom dijelu grada", kazao je Gagula i dodao da će to doprinijeti i kvalitetu izgleda Rosulja jer objekat bivše "Mljekare" svakim danom sve više propada.

Strategijom razvoja grada budući korisnici kongresnog centra biće fakulteti i naučno-istraživačke organizacije, nevladin sektor, građani Banjaluke, kulturno-društvene organizacije i privredno okruženje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.