NavMenu

Spreman projekat za rudnik i TE Bugojno

Izvor: Oslobođenje Ponedjeljak, 07.05.2012. 09:55
Komentari
Podeli

Federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije pripremilo je prijedlog zakona o električnoj energiji i obnovljivim izvorima energije, potvrdili su za Oslobođenje u ovom ministarstvu.

"Na mišljenje smo poslali i zakon o istraživanju i eksploataciji nafte, zakon o energetskoj efikasnosti, do kraja maja ćemo poslati i zakon o nafti i naftnim derivatima, a trenutno radimo na izradi zakona o gasu i krovnom zakonu o energiji. Naš cilj da sve te zakone dobijemo do kraja godine. Ljudi iz Evropske komisije su nam rekli da smo u odnosu na Republiku Srpsku bili u zaostatku od četiri-pet godina. Ipak, dešavaju se krupne promjene u energetskom sektoru, stvaraju se uslovi za realne investicije i za otvaranje tržišta, što je naša obaveza", kažu u Ministarstvu.

Prelazni period

Od 1. juna, kako ističu, kreće otvaranje tržišta sa 110-kilovoltnim potrošačima, ali se to neće odraziti na cijenu za domaćinstva.

"U Srbiji je zbog toga domaćinstvima nedavno cijena povećana za 60 posto, u Hrvatskoj je ovih dana cijena skočila za 20 posto. Mi smo napravili prelazni period do 1. januara 2015. godine, kada smo obavezni da otvorimo tržište. U suprotnom ćemo ostati izolovani otok u Evropi. To moramo uraditi na način da spriječimo udar na industriju i stanovništvo. Na otvaranju 110-kilovoltnog tržišta neće biti udara na cijene, pa ni na 35-kilovoltnom, koje na red dolazi 1. januara 2013. godine. Vidjećemo još šta će se desiti kada na red dođe 10-kilovoltni, 1. januara 2014", tvrde u Ministarstvu.

Federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije je od JP Elektroprivreda BiH zatražilo da odgovori na pitanje šta to preduzeće može da finansira, jer se na spisku nalazi niz projekata čija realizacija se ne želi čekati narednih 20 godina.

Nove investicije

"Investicije i radna mjesta su nam neophodni. Imamo pripremljen projekat TE Bugojno i rudnika Bugojno koji će biti prezentovan na sjednici Vlade FBiH. Izgradnjom prve privatne termoelektrane Bugojno i otvaranjem rudnika dobili bismo više od hiljadu radnih mjesta u Srednjobosanskom kantonu. Cilj je da se da koncesija i da na tome zajedno rade Vlada FBiH i Vlada SBK-a jer nadležnost za ugalj ima kantonalna, a za energiju Vlada FBiH", kažu u Ministarstvu, te dodaju da bi, ako projekat bude prihvaćen, bila oformljena zajednička komisija koja bi radila na njegovoj realizaciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.