NavMenu

U prva četiri mjeseca 2012: Prihodi od indirektnih poreza veći za devet miliona KM

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 07.05.2012. 08:27
Komentari
Podeli

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO) je u prva četiri mjeseca ove godine na jedinstveni račun prikupila prihode u iznosu od milijardu i 770 miliona KM, što je za devet miliona KM više u odnosu na isti period 2011.

Rast prihoda od indirektnih poreza zabilježen je u januaru, martu i aprilu ove godine, dok je u februaru zabilježen pad prihoda zbog vremenskih nepogoda koje su bile zadesile Bosnu i Hercegovinu, podsjeća se u saopćenju UIOBiH.

U januaru su prikupljena 443 miliona maraka, što je za 16 miliona više nego u 2011., u februaru je međutim prikupljeno 390 miliona maraka ili 30 miliona manje nego u istom mjesecu lani, dok je u martu na jedinstveni račun UIO-a prikupljeno 474 miliona ili šest miliona više nego 2011. i u aprilu su uplaćena 463 miliona, odnosno 17 miliona više nego 2011.

Poreskim obveznicima je po osnovu povrata PDV-a u prva četiri mjeseca 2012. godine vraćeno 276 miliona KM, što je za četiri posto manje u odnosu na isti period lani kada je vraćeno 287 miliona KM.

Iz UIOBiH podsjećaju da se prihodi od indirektnih poreza raspoređuju u skladu s Zakonom o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i u skladu s odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda entitetima.

U skladu sa spomenutom legislativom, a nakon izvršenih povrata PDV-a poreskim obveznicima, od početka godine pa zaključno s 30. aprilom 2012. godine korisnicima su raspoređeni prihodi s Jedinstvenog računa u iznosu od milijardu i 484 miliona KM.

Za finansiranje institucija BiH doznačeno je 227 miliona KM, Federaciji BiH raspoređeno je 792 miliona KM, Republici Srpskoj je doznačeno 421 milion KM, a Distriktu Brčko raspoređeno je 44 miliona KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.