NavMenu

Nema novca: Isplata zaostalih poticaja u prvoj polovici lipnja

Izvor: Dnevni list Subota, 05.05.2012. 08:45
Komentari
Podeli

Zaostali poticaji za poljoprivredu iz 2011. bit će isplaćeni čim se skupi novac za ovu namjenu, a najkasnije u prvoj polovici lipnja, kazao nam je federalni ministar financija Ante Krajina. On je komentirajući najavljene prosvjede poljoprivrednika koji se planiraju za 10. svibnja, ukoliko im ne budu isplaćeni poticaji i ispunjeni zahtjevi vezani uz poticaje u 2012., kazao kako u Vladi nema skrivenih namjera i prkosa, te kako se isključivo radi o nedostatku novca u federalnoj blagajni.

"S moje strane, ali i u cijeloj Vladi nema hira i prkosa kada su u pitanju isplate poticaja. Zaostaci će biti isplaćeni u prvoj polovici lipnja. Znamo da se radi o kašnjenju, ali izvjesno je da će ovo uskoro biti riješeno", kazao je Krajina. Pojašnjava kako je više od 90 posto poticaja za prošlu godinu već isplaćeno, te kako će preostalih 10 posto poticaja biti isplaćeno čim prije. Zastoj je, kako kaže, nastao jer su sve obveze povećane, a preostalih 5,8 milijuna maraka potrebno je prikupiti u situaciji kada je na proračunu mnogo prioriteta. Napomenimo kako je u prošloj godini 54 milijuna maraka bilo osigurano za poticaje i kako je isplaćeno skoro 50 milijuna.

Prosvjed 10. svibnja


I iz Ureda premijera Federacije Nermina Nikšića kazali su da se isključivo radi o nedostatku sredstava u proračunu, te kako će razgovori s poljoprivrednicima biti upriličeni kako bi se sagledali njihovi zahtjevi.

Napomenimo kako je prije dva dana Udruženje poljoprivrednika u BiH poslalo dopis federalnim vlastima i medijima u kojem traže isplatu poticaja za 2011., usvajanje programa s izmjenama za isplatu poticaja u ovoj godini, izmjenu u programu za mlijeko, odnosno povećanje poticaja za mlijeko na 0,35 maraka po litri i preraspodjelu sredstava namijenjenih za Republiku Srpsku u proizvodnji. Ukoliko ne dođe do sastanka i čvrstih jamstava Vlade za provođenje navedenog do iduće sjednice, odnosno do idućeg četvrtka ili petka, za kada je u Mostaru zakazana sjednica Vlade, poljoprivrednici će održati prosvjede pred Vladom i blokirati magistralne ceste kod Mostara, Sarajeva i Tuzle, kazao nam je predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Miro Pejić.

On tvrdi i to kako su oko ove ideje ujedinjeni skoro svi poljoprivrednici u Federaciji, te kako će se “seljačkom bunom” boriti protiv vlasti koja ih je razočarala u više navrata.

Program poticaja u idućem tjednu


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović jučer nam je kazao kako je u potpunosti svjestan teške situacije u kojoj se poljoprivrednici nalaze, te kako razumije njihove zahtjeve. Smatra da su oni opravdani, ali i da su na drugoj strani na snazi samo realne mogućnosti.

"Očekivao sam da ćemo do 1. svibnja uspjeti isplatiti dio poticaja, ali se to nije dogodilo. Sada možemo jamčiti poljoprivrednicima da će se to platiti. U proračunu je došlo do malo manjeg punjenja iz razloga što smo imali prirodnu nepogodu u veljači i to je posljedica nelikvidnosti do koje je došlo", kazao je Ivanković-Lijanović. Izrazio je nadu da će s poljoprivrednicima doći do zadovoljavajućih rješenja i da za prosvjede neće biti potrebe. Kada je u pitanju program poticaja za 2012., resorni ministar kaže kako će on biti usvojen u idućem tjednu. Napominje kako će se do tada razgovarati o programu s poljoprivrednicima i kako će se pokušati usuglasiti da on bude u interesu proizvođača. Nada se i potpori za određene novine kod poticaja i napominje kako je program rađen u skladu sa sloganom “od našeg polja do našeg stola”.

"Želimo se ozbiljnije pozabaviti i tržištem za naše domaće proizvode da nam se ne bi dogodilo da samo forsiramo proizvodnju, a da onda te proizvode nemamo kome prodati. Takvu situaciju imamo kod mlijeka gdje oko 40 tona mlijeka izvozimo u Hrvatsku, a od njih uvozimo više od toga mliječnih prerađevina", kaže Ivanković-Lijanović. Napominje i to kako će nakon ulaska Hrvatske u EU bh. proizvođači izgubiti tržište i imat će tešku situaciju. Na koncu Ivanković-Lijanović poručuje kako se nada kako će poljoprivrednici podržati njegov koncept poticaja za 2012. te kako je on za dijalog bez podizanja tenzija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.