NavMenu

Rudarsko-geološko-građevinski fakultet u Tuzli otpočeo proces akreditacije laboratorija

Izvor: eKapija Petak, 04.05.2012. 13:14
Komentari
Podeli

Rudarsko-geološko građevinski fakultet u Tuzli otpočeo je provođenje procesa akreditacije svojih laboratorija, usvajajući na taj način međunarodni sistem kontrole kvalitete definiran standardom ISO/IEC 17025:2005.

Ovaj standard je dio usaglašavanja legislative Bosne i Hercegovine sa zakonodavstvom zemalja članica Evropske unije, čime će laboratorije ovoga fakulteta, a samim tim i Univerziteta u Tuzli, dobiti šansu ravnopravnog i konkurentnog djelovanja ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijelome svijetu. Posebno interesantno tržište su zemlje Evropske unije, u kojem najveći broj domaćih stručnjaka već stiče određena iskustva, okončava specijalizacije i završava doktorske studije. Proces akreditacije podrazumijeva ispunjavanje niza zahtjeva čije će ispunjavanje dovesti do kompetentnost ispitnih i kalibracionih laboratorija. To znači da će rezultati ispitivanja u laboratorijama RGGF-a ubuduće biti u potpunosti usklađeni sa rezultatima laboratorija u Evropskoj uniji.

"U Bosni i Hercegovini je za trajno i neometano obavljanje poslova nacionalne službe za akreditaciju osnovano neovisno akreditacijsko tijelo Institut za akreditiranje "BATA", kao javna ustanova i akreditacija će biti provedena pod okriljem ove institucije. Naši ispitni laboratoriji obavljaju niz pretraga za koje izdaju analitičke izvještaje-certifikate, na osnovu kojih se donosi procjena o usklađenosti ispitivanog uzorka. Stoga je važno da laboratorij ima potvrdu kojom dokazuje osposobljenost za svoj rad, a upravo akreditacija je priznanje da je laboratorij osposobljen za provedbu određenih ispitivanja. Njegov će izvještaj o izvršenoj analizi biti u neku ruku certifikat u čiju se vjerodostojnost ne sumnja", kazao je profesor Kemal Gutić, dekan RGGF-a, ocijenivši pokretanje ovoga procesa veoma važnim događajem u povijesti ovoga fakulteta.

Prema njegovom mišljenju, akreditacija je od interesa za sve, prije svega za domaće proizvođače, sa akcentom na mesnu industriju, ali i tijela državne uprave, te organizacije u čijoj je djelatnosti ispitivanje, umjeravanje, potvrđivanje ili nadzor. Iako dobrovoljna, akreditacija laboratorija sve više postaje imperativ, jer je ona put do povjerenja korisnika usluga-industrije, javnih ili državnih ustanova za koje obavlja ili su naručene usluge ispitivanja ili potvrđivanja proizvoda.

Kako bi se proces akreditacije proveo u skladu sa najvšim međunarodnim kriterijima osnovan je Tim za akreditaciju na čijem je čelu Nermin Alić-vođa tima TQM Insituta, Kemal Gutić-dekan RGGF, Damir Zenunović - rukovodilac laboratorija RGGF, Rijad Šišić-predstavnik Rukovodstva za kvalitet laboratorija, te tehnički rukovodioci laboratorija koje će biti akreditirane.

Sistem bi se trebao uvesti do 30. septembra 2012. nakon čega predstoji period tromjesečne provjere, tako da će 1. januara 2013. dokumentacija biti predata Institutu "BATA" na ocjenu.

Sudeći po dinamici rada okončanje procesa akreditacije očekuje već početkom 2013. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.