Izvor: eKapija | Petak, 04.05.2012.| 10:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Brčko u projektu EU: Utopljavanjem zgrada čuvaju budžetsku kasu i energiju

Distrikt Brčko nalazi se među devet bh. općina koje u vidu nabavke materijala pomaže EU kroz svoje projekte, koji se odnose na energetsku efikasnost u općinama.

Kroz ovaj projekat Brčko se odlučilo na poboljšanje toplotne izolacije u Tehničkoj školi. Tender za izbor izvođača radova trebao bi biti raspisan u junu, a krajem prošle godine potpisan je i Memorandum o razumijevanju između Miroslava Gavrića, gradonačelnika Brčko Distrikta i šefa Delegacije Evropske unije u BiH Petera Sorensena na osnovu kojeg je Brčko Distrikt BiH učesnik spomenutog projekta.

Planom je predviđeno da radovi na postavljanju fasadne izolacije od 1.360 kvadratnih metara budu završeni tokom 2012. godine. U Brčkom očekuju da će se na ovaj način potrošnja energije smanji od 30 do 50 posto, kao i izdaci za energiju, što će biti vodilja da nastave i sa drugim projektima utopljavanja zgrada.

"Radit ćemo na tome da svaka zgrada dobije energetski pasoš, tako da ćemo se truditi da taj cilj Brčko postigne i prije svih ostalih", kazao je Gavrić za ekapiju, naglašavajući kako će se ove godine raditi i rekonstrukcija kotlovnice za koju se očekuju raspisivanje poziva za izbor izvođača radova.

U okviru projekta rekonstrukcije kotlovnice planirano je da se postojeća koja je trošila lož ulje zamijeni za palet, čime će se postići uštede, ali i zaštita okoliša.

E. Ko.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.