NavMenu

Pojačana kontrola: Kreće akcija suzbijanja nelegalnog međunarodnog prijevoza

Izvor: eKapija Petak, 04.05.2012. 08:58
Komentari
Podeli

S obzirom na sve veću pojavu obavljanja međunarodnog cestovnog prijevoza putnika od strane domaćih i stranih fizičkih i pravnih lica bez posjedovanja odgovarajućeg odobrenja, Odbor Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom prijevozu putnika Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine zahtjevalo je od nadležnih organa poduzimanje odgovarajućih mjera.

S tim u vezi, te na osnovu dostupnih inforamcija o stanju u ovoj oblasti, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, inspekcijska tijela i tijela unutrašnjih poslova entiteta i Brčko distrikta BiH, te tijela Granične policije BiH, pokreću zajedničku akciju suzbijanja nelegalnog prijevoza, navodi se u informaciji Vanjskotrgovinske komore BiH.

U skladu sa Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom prijevozu, za obavljanje prijevoza putnika u međunarodnom prometu prijevoznik mora posjedovati propisana odobrenja, kako za vozilo, tako i za vozače koji obavljaju prijevoz.
Putnik koji se prevozi mora dobiti od prijevoznika važeću kartu za prijevoz, odnosno račun za prijevozne usluge.

Pojava nelegalnog prijevoza prisutna je već duži vremenski period, sa tendencijom daljeg rasta i uz opasnost blokade legalnog prijevoza, čime je ugrožen veliki broj firmi koji taj prijevoz obavljaju u skladu sa važećim propisima.

Pojačana kontrola međunarodnog prijevoza je predviđena za razdoblje od 10. maja do 10. avgusta tekuće godine, a u redovnim kontrolama bila bi nastavljena sve do zaustavljanja i rješavanja ovog trenutno najvećeg problema u oblasti međunarodnog cestovnog prijevoza putnika.
Ovim putem preporučujemo svim putnicima u međunarodnom prijevozu da se uvjere u legalnost usluge koju koriste te da, prilikom putovanja, za cijelo putovanje, posjeduju važeću kartu izdatu od strane izvršioca usluge prijevoza.

U slučaju da se prevoze sredstvima koja za taj prijevoz nemaju odgovarajuća odobrenja, putnici moraju biti svjesni rizika da može doći do dužih čekanja na graničnim prijelazima, kao i obustavljanja prijevoza.

Karta za prijevoz je ugovor između putnika i prijevoznika o pravima i obavezama u prijevozu. Samo putnik koji koristi legalan oblik prijevoza je osiguran i zaštićen putnik.

Neka legalan prijevoznik preuzme odgovornost za vaš prijevoz, a ne Vi da preuzimate odgovornost za nelegalnog prijevoznika. Putujući bez karte plaćate rizik, a možda i puno više, navodi se u informaciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.