Izvor: Fena | Četvrtak, 03.05.2012.| 11:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Film "Djeca" Aide Begić na Cannes Film Festivalu

(Foto: b)

Dugometražni igrani film "Djeca" (radnog naslova "Mamac"), scenaristice i rediteljke Aide Begić uvršten je u zvaničnu selekciju "Un Certain Regard" ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu.

Aida Begić je već dva svoja filma premijerno prikazala u Cannesu - kratki igrani film "Prvo smrtno iskustvo" u zvaničnoj selekciji Cinefondation, 2001. godine i debitantski dugometražni igrani film "Snijeg" koji je u programu "Sedmica kritike" osvojio Grand Prix 2008. godine.

- Ovo je još jedan ogroman uspjeh Aide Begić i bh. filma. Film "Djeca" prvi je bh. film nakon "Snijega" koji će svjetsku premijeru imati na prestižnom Cannes Film Festivalu, saopćio je Film house.

Predsjednik ovogodišnjeg žirija selekcije ’Un Certain Regard’¨je britanski glumac i reditelj Tim Roth.

Film "Djeca" priča je o Rahimi (23) i Nedimu (13), dvoje ratne siročadi koji žive u Sarajevu, gradu koji pati od bolesti društva u tranziciji. Njihov život, sveden na preživljavanje, usložnjava se kad Nedim u tuči razbije skupocijeni mobitel sinu lokalnog moćnika. Taj događaj će potaći Rahimu da otkrije da njen brat vodi dvostruki život.

Glavne uloge u filmu "Djeca" tumače Marija Pikić i Ismir Gagula, a tu su i Aleksandar Seksan, Nikola Đuričko, Jasna Ornela Bery, te mnoge mlade nade bh. glumišta poput Staše Dukić i Vedrana Đekića.

Direktor fotografije je Erol Zubčević, scenografkinja Sanda Popovac, kostimografkinja Sanja Džeba, montažer Miralem Zubčević, dizajner zvuka Igor Čamo, a izvršni producent Adis Đapo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.