Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 30.04.2012.| 14:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usvojena revidirana Strategije razvoja grada: Za 112 projekata Banja Luka planira 856 miliona KM

(Foto: b)

Odbornici Skupštine grada Banja Luka usvojili su 27. aprila revidirani programsko-projektni dio Strategije razvoja grada Banja Luka u periodu 2007-2015. godina koji sadrži 112 projekata ukupne procijenjene vrijednosti 856.020.000 KM, od čega procijenjeno učešće Grada iznosi 509.752.880 KM.

Gradonačelnik Dragoljub Davidović je rekao da je Strategija razvoja grada Banja Luka planski dokument za period 2007.-2015. godina, te da dinamički gledano nema planskog dokumenta koji može sve tačno pogoditi.

"Odbor za praćenje i koordinaciju aktivnosti na realizaciji Strategije je pratio realizaciju, a u skladu sa novonastalim uslovima izvršene su određene korekcije, kako bi se sve svelo na jednu mjeru primjerenu današnjem vremenu", rekao je Davidović novinarima. On je istakao da su svi strateški i operativni ciljevi svedeni na ukupna ulaganja procijenjene vrijednosti na oko 890.000.000 KM od čega bi Grad Banja Luka trebao da uloži, iz budžeta ili nekih drugih izvora više od 400.000.000 KM.

"Sasvim sigurno je da se razvoj grada mora planirati, moraju se imati ciljevi i želja, mogućnosti i kapaciteti da se ti ciljevi ostvaruju", rekao Davidović i dodao da će biti imenovano jedno tijelo koje će pratiti realizaciju Stratergije, koje će obavještavati Skupštinu Grada u slučaju potrebe neke intervencije u tom dokumentu.

Davidović je naglasio da je polovina projekata iz Strategije u fazi realizacije, ističući da je jedan od njih i projekat sistema vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Banjoj Luci.

"Realizovano je ili su u fazi realizacije gotovo blizu polovine projekata iz Strategije. Danas je usvojene nekakva realna mjera i možemo uz veliki trud i napore obezbjediti potrebna sredstva u institucijama grada i na drugim mjestima kako bi date ciljeve ostvarili", zaključio je Davidović.

Predsjednik Skupštine Grada, Slobodan Gavranović je rekao da u revidiranom dokumentu ni jedan operativni ni straterški cilj nije izmijenjen u pogledu razvoja grada, dodavši da su razlozi za redefinisanje Strategije bili ulaganja i izvori sdredstava. Gavranović je istakao da je Grad Banja Luka iz ukupnog budžeta od 2008. do danas utošio preko 280.000.000 KM na razne projekte koji su sadržani u Strategiji.

"Kada smo donosili Stretegiju budžet Grada je bio u uzlaznoj liniji, kao što su bile i aktivnosti na pridruživanju BiH evroatlantskim integracijama i EU i mi smo naravno očekivali izdašnije izvore sredstava kao što su pretpristupni fondovi", rekao je Gavranović. On je istakao da se moralo pristupiti revidiranju Strategije, te da su analizirane mogućnosti do 2015. godine, direktno iz budžeta ili nekim drugim izvorima trebalo biti obezbjeđeno oko 400.000.000 KM.

"Kao drugi izvori su i dalje ostali pretpristupni fondovi i javno-privatno partnerstvo", rekao je Gavranović, naglasivši da se ne mogu svi projekti isfinansirati iz redovnih budžetskih tokova, državnih fondova, nego i angažovanjem sredstava i povlačenjem kapitala svih onih koji mogu da učestvuju u realizaciji brojnih projekata koji su u funkcije prije svega građana.

Pred odbornicima su se našli i finansijski izvještaj Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, izvještaji o radu i planovi Turističke organizacije grada Banja Luka i Centra za razvoj i unapređenje sela.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.