NavMenu

"Potraga za blagom Bosne i Hercegovine": Prva kompjuterska igra važna za izgradnju identiteta

Izvor: Fena Ponedjeljak, 30.04.2012. 11:06
Komentari
Podeli

Promocija prve avanturističke kompjuterske igre za djecu i odrasle u BiH, "Potraga za blagom Bosne i Hercegovine", kojom se promovira kulturno-historijsko naslijeđe BiH održana je prošle sedmice u Sarajevu.

"Kroz ovu igru djeca, ali i odrasli mogu se upoznati o najznačajnijim kulturno-historijskim lokalitetima u BiH, kao što su tekija na Buni, manastir Tvrdoš i sl. Na taj način igra je dobar recept za provođenje slobodnog vremena djece, jer je nastala s ciljem da promoviše razumijevanje, toleranciju, emancipaciju i ljubav prema znanju", rekao je Alen Tatić koji s Lamijom Grebo predstavlja scenariste ove igre.

Protagonisti igre su brat i sestra, Miki i Sara.

"Miki je skeptik prema historiji, te slučajno dolazi u posjed novčića koji pokreće cijelu priču. U igri nije najbitnije materijalno, već duhovno blago", kaže Tatić, te dodaje da igra daje osjećaj igraču da njegovi postupci nešto znače.

Radnja igre je putovanje kroz dijelove bh. historije, gdje se junaci igre slučajno upuštaju u avanturu kroz koju sazrijevaju i mijenjaju poglede o životnim vrijednostima. Koristeći znanje, snalažljivost i istrajnost, oni se upoznaju o kulturno-historijskom naslijeđu svoje zemlje na neuobičajen, zabavan, a ponekad i opasan način.

"Najvažnije je da u ovoj igri bilo ko može prepoznati u različitim područjima i segmentima dio vlastitiog identiteta, svog naslijeđa i baštine koja njemu pripada bez obzira na to iz koje zajednice dolazio. Mislim da ovaj okvir nudi mogućnosti da nadiđemo antagonizme koji su nažalost još dominantni u javnom prostoru", rekao je Marko Antonio Brkić, direktor Interreligijskog instituta BiH i jedan od konsultanata pri izradi igre.

Zato je, ističe, igra važna za cijelo društvo u BiH, odnosno za izgradnju identiteta.

Vođa programskog tima Afan Olovčić naglasio je da je igra rađena u programskom jeziku BlitzMaxu.

"Sama tehnika igre je veoma složen posao, tako da je naš rad u proteklih šest-sedam mjeseci bio itekako težak", ističe Olovčić.

U takvom radu učestvovao je i strip crtač Filip Andronik.

"Tradicionalni segmenti svake igre su i animacije kojima se govori o priči. Lik Mikija u igri se ne pojavljuje, ali ga vidimo kroz crteže koje je na kraju mog dijela posla tuširao Haris Varajić", rekao je Andronik.

Osim autorskog tima, koji još čini i autor muzike Denis Šparavalo za igru avanturističkog žanra zaslužni su i stručnjaci iz oblasti historije, psihologije, teologije, turizma i arhitekti.

"Igra pokazuje da bogatstvo kulturnog nalijeđa investiramo u našu budućnost", zaključila je Nineta Popović, voditeljica komunikacija za razvoj, UNICEF BiH.

Igrica je nastala u sklopu kampanje za promjenu ponašanja u okviru Programa MDGF - Kultura za razvoj, koju je proveo UNICEF kao odgovor na rezultate istraživanja među djecom i odraslima, a što je pokazalo visoki nivo predrasuda i neznanja o drugom i drugačijem.

"Kultura za razvoj" je program koji provode tri organizacije Ujedinjenih naroda u BiH: UNDP, UNICEF i UNESCO u saradnji s državnim Ministarstvom civilnih poslova, entitetskim Ministarstvima kulture i obrazovanja, kao i s drugim institucijama nadležnim na polju obrazovanja i kulture u BiH.

Program je finansiran sredstvima vlade Kraljevine Španije putem Fonda za postizanje milenijskih razvojnih ciljeva (MDG-F), a projekt je provela Fondacija Jedan svijet-platforma za jugoistočnu Evropu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.