NavMenu

Proizvodnja namještaja će nastaviti rast

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 30.04.2012. 10:30
Komentari
Podeli

Iako je sektor proizvodnje i prerade drveta u RS u prvom tromjesečju ove godine zabilježio pad od sedam odsto, a proizvodnja namještaja smanjenje za 5,5 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, predstavnici ove oblasti ocjenjuju da nema prostora za pesimizam.

Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS, kaže da za manji obim proizvodnje u prva tri mjeseca 2012. postoji realno opravdanje zbog vanrednih situacija izazvanih nevremenom u februaru, koje je sprečavalo transport drveta.

On vjeruje da će proizvodnja u toj industriji do kraja godine, ipak, zabilježiti pomak naprijed i nastaviti pozitivan trend. Ukazuje da je sektor prerade drveta i proizvodnje namještaja u RS i dalje jedna od rijetkih grana koja na godišnjem nivou ostvari čak 3,5 puta veći izvoz od uvoza.

"Posljednjih nekoliko godina strukutura izvoza u sektoru drveta i drvnih sortimenata u velikoj mjeri se izmijenila u korist izvoza finalnih proizvoda u odnosu na izvoz sirovog i samo primarno obrađenog drveta", rekao je Šinik.

On je precizirao da je na kraju 2005. godine sektor namještaja napravio izvoz vrijedan 44 miliona KM, dok je na kraju prošle godine bio više nego duplo veći i iznosio 101 milion KM.

"Oblast proizvodnje namještaja u RS je bilježila rast i u najgorem vremenu krize, tako da je na kraju 2009. godine izvoz u ovoj oblasti iznosio 84 miliona KM, a 2010. godine je bio 87 miliona KM", podsjetio je Šinik.

Sektor proizvodnje i prerade drveta, drvnih sortimenata u RS je u prošloj godini zabilježio izvoz vrijedan 270 miliona KM, dok je uvoz bio 77 miliona KM

Godišnji obim spoljnotrgovinske razmjene RS u oblasti prerade drveta i proizvodnje namještaja sada iznosi oko 350 miliona KM.

Edin Dacić, direktor prnjavorske kompanije "Standard", koja cjelokupnu proizvodnju radi za švedskog giganta IKEA, rekao je da od kada je prije 12 godina svoje poslovanje ova firma vezala za ovu kompaniju bilježi konstantan rast.

"Naše poslovanje je vezano za veliku švedsku firmu, koja ima preko 300 svojih prodajnih kuća širom svijeta i uprkos krizi konstantno raste, tako da smo samo u prošloj godini zabilježili obim proizvodnje vrijedan 22 miliona KM", rekao je Dacić.

On je istakao da je trenutno najveća prepreka privrednicima ovog sektora ukinuti neoporezivi dio plate i povećanje fiskalnih izdataka za radnike, koje je u velikoj mjeri poskupjelo cijenu rada.

Dragiša Kalinić, direktor banjalučke fabrike "Nova DI Vrbas", potvrdio je da ova firma iz godine u godinu posluje sve bolje, te da konstantno bilježe sve veći broj novosklopljenih ugovora.

"Najvećim dijelom svoje proizvode plasiramo na tržište Njemačke i Italije. Prošle godine napravili smo izvoz vrijedan oko šest miliona eura, a ove ćemo zabilježiti rast obima proizvodnje od čak 40 odsto. Planiramo dosezanje maksimuma svojih kapaciteta", istakao je Kalinić i napomenuo da je ova firma 70-odstotno izvozno orijentisana, te da ima u planu sklapanje ugovora s IKEA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.