NavMenu

Banjalučki "Čajavec": Od privrednog giganta do potpunog sunovrata

Izvor: Fena Ponedjeljak, 30.04.2012. 10:23
Komentari
Podeli

Nekada uspješno preduzeće "Čajavec" Banja Luka na kraju prošle godine imalo je tekuću imovinu od svega 7.222 maraka, dospjele obaveze od 922.474, a gubitak do visine kapitala iznosi 4.236.043 maraka.

Ovaj nekadašnji privredni gigant prije rata je zapošljavao oko 10.500 radnika, a 31. decembra prošle godine imao je svega tri zaposlena.

Zbog brojnih izuzetno loših pokazatelja, u revizorskom izvještaju o radu tog preduzeća u 2011.godini, izažena je značajna sumnju da će "Čajavec" biti u stanju da nastavi s poslovanjem.

Kako bi izmirili postojeće obaveze u "Čajavecu" bi ponovo morali prodati dio imovine.

Ovo preduzeće je pravni sljedbenik MDP "Čajavec" Holding elektronika, elektromehanika i automatika, ali se ne bavi holding poslovima i ostvaruje prihod samo od izdavanja u zakup poslovnih prostora.

Naime, u postupku privatizacije dijela državnog kapitala, svi pravni subjekti iz bivšeg sistema "Čajavec" su registrirani kao samostalni pravni subjekti bez učešća u kapitalu u matičnom preduzeću, što ustvari ukazuje na to da se ovo preduzeće ne može baviti holding poslovima, jer nema kontrolu nad poslovnim aktivnostima ostalih pravnih subjekata.

Revizorska kuća "Manojlović" u izvještaju ukazuje na niz propusta, među kojima i onaj da nijedan od dosadašnjih dvojice direktora nisu ni upisani u sudski registar, odnosno i pored smjene nije brisan raniji direktor kao osoba ovlaštena za zastupanje.

"Čajavec" više nije ni vlasnik nekadašnjih svojih objekata, među kojima su i oni u Novakovićima kod Banje Luke, jer je nad njima uspostavljeno vlasništvo od strane kompanije "Hemofarm", a na osnovu ranije odluke Vlade Republike Srpske o prenosu vlasništva.

Radi se o zemljištu vrijednosti oko 2,1 milion maraka koje je isknjiženo iz bilansa vrijednosti "Čajaveca".

Značajne su i obaveze koje "Čajavec" ima prema dobavljačima, ali jedan broj još nije usaglašen ili se vode sudski sporovi.

Ni direktoru nisu isplaćene obaveze u iznosu od 13.350 KM, po odluci Upravnog odbora ovog posrnulog preduzeća, kao ni plaće za čistačicu po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima u iznosu od 1.050 maraka, navedeno je u izvještaju nezavisnog revizora.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.