NavMenu

Sve više ino-potraživanja firmi iz RS

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 30.04.2012. 08:14
Komentari
Podeli

Stopa nenaplaćenih inostranih potraživanja firmi iz RS posljednjih godina bilježi vrtoglave skokove, a zbog neisplativosti vođenja i dužine sudskih sporova ta dugovanja uglavnom ostaju nenaplaćena.

Naime, iz Privredne komore RS ocijenili su da su sve veći iznosi dugovanja stranih firmi prema preduzećima iz RS jasan pokazatelj da domaće firme kod sklapanja poslova sa strancima moraju primijeniti što veći stepen obezbjeđenja.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, nenaplaćena potraživanja preduzeća iz RS od kupaca u inostranstvu u prvoj polovini prošle godine dosegla su 322,9 miliona KM, što je za 51,8 odsto više u odnosu na isti period 2010. godine.

Aleksandar Sajić, advokat banjalučke kancelarije "Sajić", rekao je da je evidentno da sve veći broj domaćih firmi traži advokatske savjete i usluge kako bi naplatili potraživanja iz inostranstva.

"Malo koje od domaćih preduzeća kojima neka kompanija iz inostranstva duguje novac će se odlučiti da pokrene dug i skup sudski proces pred inostranim sudovima, upravo zbog činjenice što im se to ne isplati" , rekao Sajić.

On je domaćim preduzećima preporučio da prilikom sklapanja poslova s kompanijama iz inostranstva koriste što više mjera obezbjeđenja, među kojima su najvažnije bankarske garancije i prethodno zaključivanje ugovora o pravnim poslovima.

"U slučajevima da dođe do sudskog spora, zbog nemogućnosti naplate dugovanja od stranog kupca, ukoliko imate prethodno potpisan ugovor o pravnim poslovima, postupak se vodi pred domaćim sudovima, što je daleko jednostavnije", rekao je Sajić.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da je zbog rastućeg trenda nenaplativosti stranih potraživanja Privredna komora RS preduzećima otvorila opciju usluge provjere boniteta potencijalnih stranih partnera, koju domaći privrednici u sve većoj mjeri koriste.

"Usluga boniteta podrazumijeva prikupljanje informacija o rukovodstvu, procjeni rizika, istoriji preduzeća, poslovanju, te pribavljanje finansijskih podatka firmi potencijalnih stranih partnera", objasnio je Blagojević.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, rekao je da je jedan od uzroka rasta nenaplativosti potraživanja to što je veliki broj firmi sarađivao s preduzećima iz inostranstva koja su zbog krize u finansijskim problemima.

"Domaće firme bi kada sklapaju poslove s inostranim partnerima u dosta većoj mjeri mogle koristiti usluge `factoring` kuća, koje su specijalizovane za takve poslove", rekao je Grabovac.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.