Izvor: eKapija | Subota, 28.04.2012.| 11:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FBiH: Pad naplate prihoda po osnovu doprinosa

(Foto: b)

Na inicijativu direktora Porezne uprave Federacije BiH Midhata Arifovića u petak je u sjedištu te uprave u Sarajevu održan sastanak s direktorom Federalnog zavoda PIO Zijadom Krnjićem i predstavnicima Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje Federacije BiH.

Na sastanku je razgovarano o smanjenju naplate javnih prihoda po osnovu doprinosa za PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje za nezaposlenost, za period januar-mart 2012. godine, te o usaglašavanju informacija u vezi s naplatom prihoda po osnovu doprinosa i poduzimanju aktivnosti Porezne uprave FBiH i Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje radi povećanja naplate navedenih javnih prihoda.


U toku razgovora posebno je naglašen problem neplaćenih doprinosa iz ranijih godina, koje porezni obveznici nisu izmirili u propisanom roku. Konstatirano je da je u cijelom regionu došlo do smanjenja naplate prihoda po osnovu doprinosa, pa i u Federaciji BiH, a čemu je, pored ekonomske situacije, uzrok i povećanje nezaposlenosti u Federaciji BiH.


Kao jedan od razloga za neplaćanje doprinosa istaknut je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode koji je u proceduri usvajanja, a po osnovu kojeg bi se poreznim obveznicima koji uplate glavnicu duga, otpisale kamate.

Direktor Arifović je podsjetio prisutne da Porezna uprava Federacije BiH provodi pojačani inspekcijski nadzor obračuna i uplate poreza i doprinosa za penzijsko, invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za nezaposlenost na području Federacije BiH u kojem učestvuje više od 120 inspektora.


Na kraju sastanka je dogovorena razmjena podataka između Porezne uprave Federacije BiH i vanbudžetskih fondova o poreznim obveznicima koji su isplatili plaću, a nisu uplatili doprinose, da bi kontrole koje su u toku imale veći efekt, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.