NavMenu

Transportno tržište zabilježilo slab start u 2012.

Izvor: eKapija Petak, 27.04.2012. 14:33
Komentari
Podeli

Transportna branša je imala najlošiji prelaz između dvije godine još od velike ekonomske krize 2008. To proizilazi iz aktuelnih brojki na TimoCom-ovom transportnom barometru, saopćeno je iz ove kompanije.

U prvom kvartalu 2012. godine odnos udjela tereta na tržištu i slobodnih kapaciteta iznosio 20% u poređenju sa istim periodom prošle godine. Ali se čini da se na višim temperaturama topi i transportno tržište.

Neposredno poslije Nove godine krenulo se uzbrdo – sa temperaturama. U zapadnoj Evropi je početak godine ličio na proljeće, a sa njim je i transportni barometar kompanije TimoCom, između ostalog ponuđača evropske vodeće berze tereta i transporta TC Truck&Cargo®, postao prijatniji nego pred kraj 2011. godine.

Nažalost, tendencija porasta je zaustavljena u vremenskim uslovima i u transportnoj branši. Sredinom januara je došla zima i čvrsto stegla Evropu do kraja februara. Na TimoCom-ovom transportnom barometru ovo se odrazilo u znatnoj promjeni odnosa tereta i transporta: naspram 31 procenta ponuđenog tereta stajalo je 69HochH procenata slobodnih transportnih kapaciteta. U istom periodu prošle godine slika je izgledala sasvim drugačije. Tada je na tržištu bilo više tereta nego slobodnih kapaciteta (54:46).

Zima je poremetila rezultate

Februar u Evropi je bio nastavak ledenog doba. I TimoCom-ov transportni barometar je bio zaleđen kao i ulice i pokazao je na kraju mjeseca odnos tereta i transporta od 32:68, praktično nepromijenjeno u odnosu na prethodni mjesec. Opet su ove vrijednosti bile ispod onih iz prošle godine (51:49).

"Početak godine sa ponekad i ekstremnim zimskim uslovima narušio je u transportnoj branši rezultate za prvi kvartal. Od naših klijenata iz bivše Jugoslavije saznali smo, na primjer, da je tamo transportno tržište u februaru potpuno zaustavljeno. Naravno, to se odražava i na TimoCom-ov transportni barometar“, objašnjava Marcel Frings, glavni predstavnik kompanije TimoCom.

Prepoznatljiv trend rasta

Tradicionalno se u martu, uoči Uskrsa, uvijek prevozi više robe. Tako je i u 1. kvartalu 2012. Međutim, to se desilo i ove godine na nešto nižem nivou.

"U martu 2010. udio tereta je iznosio 54 procenta, a u 2011. čak 59 procenata. Ali ove godine su naznake oba prva mjeseca već toliko loše, da imamo odnos između tereta i transporta od samo 42:58", rezimira Frings stanje na tržištu transporta.

Pošto je transportni barometar TimoCom-a 1. kvartal 2012. završio sa odnosom od 35:65 (2010: 44:56; 2011: 55:45), ostaje zanimljivo pitanje o tome kako će se tržište transporta razvijati u predstojećem kvartalu. Ključnu poziciju u ovome ima širenje eurokrize. Da li će doći do još kolapsa, na primjer u zemljama kao što je Španija? I kakav će uticaj to imati na transportnu branšu? U posljednjim danima marta TimoCom-ov transportni barometar pokazuje slab povjetarac u pravcu bogatog proljeća u oblasti transporta, navodi se u saopćenju TimoCom-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.