NavMenu

Potpisan ugovor sa EBRD-om: 150 miliona eura za izgradnju ključne saobraćajnice u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.04.2012. 13:56
Komentari
Podeli

Moderna infrastruktura je neophodna za privredni razvoj i regionalnu integraciju Bosne i Hercegovine i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je čvrsto opredijeljena da podrži razvoj pouzdane transportne mreže u BiH i sujednoj regiji, istakla je direktorica za transport EBRD-a Sue Barrett, nakon današnjeg potpisivanja ugovora o kreditu od 150 miliona eura za izgradnju dijela autoputa Banja Luka-Doboj.

Od početka svog djelovanja u BiH EBRD je uložila više od 1,3 milijarde eura u različite privredne sektore u BiH i pritom mobilizirala više od 1,6 milijardi dodatnih investicija.

Sredstva od danas potpisanog kredita s EBRD-om koristit će se za finansiranje izgradnje istočne dionice autoputa, od Prnjavora do koridora 5-C kod Doboja, ukupne dužine od 37 kilometara.

Kredit se odobrava na period od 15 godina i bit će plasiran u dvije jednake tranše.

Projekt je podržan grantovima za tehnički pomoć koje su osigurale Banka i Investicioni fond za zapadni Balkan, kazala je Barrett na konferenciji za novinare nakon popisivanja ugovora u Banjoj Luci.

Ugovor o zajmu potpisao je ministar u Ministarstvu finansija i trezora BiH Nikola Špirić, direktor javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“ Dušan Topić i predstavnici Vlade RS s nadležnim u EBRD-u.

"Dugo godina planiramo ovu aktivnost, uradili smo sve neophodne pripremne poslove od izuzimanja zemljišta do projektovanja i potpisivanjem ovih ugovora sada smo spremni da izaberemo izvođača radova u naredna dva do tri mjeseca, kako bi polovinom ove godine započeli izgradnju ove trase autoputa", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora.

Ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da se ovim ugovorima završava veliki dio posla, ali da predstoji još mnogo obaveza i posla kako bi na najbolji mogući način iskoristili ova sredstva.

"Nastavljamo pregovore o uslovima javno-privatnog partnerstva na dionici koridora 5C koji prolazi kroz Republiku Srpsku", najavio je Čubrilović.

Direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić rekao je da su potpisom ugovora o zajmu konačno obezbijeđena finansijska sredstva za nastavak izgradnje autoputeva u Srpskoj.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić rekao je da se radi o veoma važnom ugovoru za izgradnju autoputa Banjaluka-Doboj, podsjetivši da su Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština i Savjet ministara učinili sve potrebne radnje da se u što kraćem roku ratifikuju određeni sporazumi kako bi došlo do potpisivanje ovog ugovora.

"Veoma je bitno se prostor Republike Srpske infrastrukturno integriše i prostor BiH, što stvara preduslove za regionalnu integraciju infrastrukture, a time i integraciju prema EU, naslanjajući se na međunarodne putne koridore", zaključio je Špirić.

Garant ovog kredita je BiH, a krajnji korisnik su "Autoputevi RS", s tim da je i RS dala garancije da bi se to javno preduzeće moglo zadužiti.

Ovom investicijom EBRD će podržati provođenje tendera za ugovor za javno privatno partnerstvo za dionicu Doboj-Vukosavlje na koridoru 5-C u RS-u.

agencije/ekapija

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.