NavMenu

Nezavisni ekonomisti: Javna preduzeća RS u milionskim gubicima

Izvor: eKapija Srijeda, 25.04.2012. 11:12
Komentari
Podeli

Javna preduzeća Republike Srpske su pred potpunim kolapsom, ocjena je nezavisnih ekonomista i opozicionara u tom entitetu. Iako Vlada RS probleme tih preduzeća godinama gura pod tepih, a javnosti povremeno plasira kozmetičke zahvate na njima, stanje je u toj mjeri loše da se više ne može sakriti. Potvrđuju to smjene direktora u Šumama RS, izvještaji o gubicima entitetske Elektroprivrede i stečaj koji prijeti Željeznicama RS.

Stotine miliona maraka gubitaka u javnim preduzećima epilog su priče vlasti Republike Srpske o stabilnoj ekonomiji u tom entitetu. Samo u Željeznicama RS kumulirani gubitak je 185 miliona maraka i prijeti da uskoro dostigne vrijednost kapitala preduzeća.

Revizija učinka utvrdila je da su entitetska elektrodistributivna preduzeća u posljednjih pet godina kumulirala gubitke na mreži od 60 miliona maraka. U Šumama Republike Srpske osam gazdinstava prošle godine je ostvarilo gubitke od 7,6 miliona, uz nanaplaćena potraživanja koja iznose više od 20 miliona maraka.

Direktor Ekonomskog instituta u Bijeljini Aleksa Milojević smatra da neefikasan politički sistem u RS probleme ne rješava već ih gura pod tepih.

"Vlada posuđuje, zadužuje se kreditno i sanira ove velike firme, velike gubitaše samo zato da bi zadržala svoj socijalni mir odnosno da bi se zadržala na vlasti", smatra Milojević.

Obuzet strahom od svoje privremenosti i rezultata izbora, taj sistem uništava ekonomiju, jer nije u stanju da napravi bilo kakav razvoj, zaključuje profesor Milojević.

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić kaže da su dva razloga za predkolapsno stanje u javnim preduzećima.

"Vlada je od tih javnih preduzeća napravila socijalne ustanove. Od trenutka kad su preuzeli upravljanje ovim javnim preduzećima počeli su masovno partijsko zapošljavanje što je posebno izraženo u Elektroprivredi, Šumama i Željeznicama. Narasli troškovi ličnih primanja, i poslije porasta poreza na dohodak i porasta stopa doprinosa, doveli su do toga da su ta preduzeća do te mjere opterećena troškovima da su počela akumulirati gubitke", zaključuje Čavić.

Drugi problem, ističe Čavić, jeste izvjesna korupcija u sistemu nabavki i sistemu prodaje proizvoda ili usluga ovih javnih preduzeća.

Ipak, za razliku od prethodnih godina u kojima se problemi nisu priznavali, sada su dostigli takve dimenzije da je priča o stabilnoj ekonomskoj situaciji i za samu vlast postala neodrživa. Pa su u Šumama RS smijenjeni direktori gazdinstava koja su poslovala s gubitkom, postojanje krađe u sistemu elektrodistribucije priznao je i sam ministar, a u Željeznicama RS stečaj se sve više spominje kao realna mogućnost. ​​

Opozicionari se, međutim, ne daju zavarati smjenama dijela rukovodstva u javnim preduzećima. Poslanik Srpske demokratske stranke u entitetskom parlamentu Zoran Latinović smatra indikativnim to što institucije RS ne traže krivičnu odgovornost rukovodilaca u Šumama RS, već se javnost spinuje pričom o smjenama.

"Vlada bi očigledno morala da se, na konkretan način, suoči sa kriminalom i korupcijom u vlastitim redovima što ona u ovome trenutku očigledno nije spremna. U očekivanju je lokalnih izbora i vjerovatno daljnjeg pada rejtinga SNSD-a i njegovog uticaja među biračima i građanima u RS", kazao je Latinović.

Ekonomista Aleksa Milojević navodi dva razloga zbog kojih je vlast RS započela sa smjenama direktora.

"Prvo, taj jedan očiti neuspjeh, jedan pritisak javnosti i narasli kriminal koji je već vidljiv i jedan pokušaj da se to ublaži donekle, da se na neki način kadrovskim izmjenama pokuša to sanirati ili zavarati narod da se nešto radi na tome. Drugo, to govori o jednom potpunom neuspjehu, jer naša kriza je sistemska kriza i ne može se riješiti kadrovskim izmjenama i nekakvom odlučnošću vlasti da se u okviru postojećeg sistema nešto riješi, a postojeća vlast nije u stanju da izmijeni sistem", kaže Milojević.

Lider Demokratske partije Dragan Čavić smatra da se do lokalnih izbora, na jesen, neće u suštini ništa uraditi.

"Do izbora će tu biti male kozmetičke promjene, priznavanja da je stanje loše, neki paketi programa i mjera, promjene ljudi koje je najjeftinije žrtvovati bez velike buke, na to će se to svesti, a suštinski se ništa neće promijeniti", ocjenjuje on.

Radio Slobodna Evropa

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.