NavMenu

Željeznice FBiH protiv povećanja akcize na gorivo za gradnju autocesta

Izvor: eKapija Utorak, 24.04.2012. 14:16
Komentari
Podeli

Povodom najave da bh. vlasti namjeravaju povećati akcizu na gorivo za gradnju autocesta sa 10 na 15 feninga, Željeznice Federacije BiH danas su uputile najoštri protest te su podsjetile javnost da bi se na taj način nastavilo nelegalno favoriziranje jednog transportnog sistema u odnosu na drugi, što je protivno svim zakonima i smjernicama Evropske unije.

U Željeznicama FBiH podsjećaju da su akcize za finansiranje cesta i autocesta iz naftnih derivata, uvedene su još 2009. godine i to 0,15 KM po jednom litru nafte za ceste i 0,10 KM po jednom litru nafte za izgradnju autocesta. Uvođenjem dodatnih 5 feninga za gradnju autocesta, cestama i autocestama obezbijedilo bi se ukupno 0,30 KM po litri goriva.

"Takvoj politici neprincipijelnog favoriziranja cesta i autocesta u odnosu na željeznice, mora se stati u kraj, iz razloga što se željeznički sektor u BiH godinama pokušava izboriti za uvođenje akciza u iznosu od 5 feninga po litri goriva. Međutim, ti pokušaji redovno bivaju opstruirani od strane cestovnih i naftnih lobija, pa željeznice ostaju bez akciza, kao dodatnog izvora prihoda iz vanbudžetskih sredstava, neophodnog iz razloga što entitetske vlade kao vlasnici željeznica, ne ispunjavaju ni 20 % posto svojih ugovorenih obaveza, kada je u pitanju finansiranje ovog javnog infrastrukturnog sistema", navodi se u njihovom saopćenju.

Ukoliko bi Parlament BiH, kao što je najavljeno, usvajao izmjene Zakona o akcizama, to bi se moralo odnositi na uvođenje 5 feninga po litri goriva, ali za željeznice.

Željeznice FBiH pozivaju Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Regulatorni odbor željeznica BiH, kao i Željeznice RS da učine maksimale napore kako bi se izbjegao ovakav način diskriminacije željeznica u odnosu na cestovni transport, jer su i željeznice poput cesta u vlasništvu države i zaslužuju ravnopravan tretman.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.