Izvor: eKapija | Utorak, 24.04.2012.| 13:35

Mlin Majić: Sa kvalitetnim proizvodom ostvaruju milionski promet

Široka polja Bosanske Posavine sa dobrim urodom pšenice svake godine bila su inicijalni pokretač kompanije Mlin Majić.

Nastavivši obiteljsku tradiciju koju je pokrenuo njihov otac, braća Ilija i i Ivica Majić su svoju strast prema muzici 1988. godine zamijenili istom takvom strašću prema proizvodnji brašna.

Mali mlin sa skromnim kapacitetom u proteklim ratnim dešavanjima je potpuno devastiran, a braća Majić ponovo pokreću proizvodnju u Prudu.

"Ponovnu proizvodnju pokrećemo 2000. godine sa mlinom kapaciteta 50 tona na 24 sata i izlazimo na tržište sa kvalitetnim proizvodom, koji je takav i bio prepoznat. 2008. godine u Odžaku na novoj lokaciji puštamo u pogon mlin kapaciteta 120 tona na 24 sata gdje je ugrađana najmodernija tehnologija što se tiče mlinske opreme", priča Ilija Majić, tehnički direktor kompanije.

Kapacitet silosa je 24.000 tona, a površina koju zauzima Mlin Majić je oko 25.000 četvornih metara.

"Tada kada smo kretali 2000. godine, najveća prepreka u našem poslu je bila neuređena država. U to vrijeme na tržištu se moglo naći raznih tipova brašna sumnjive kvalitete i deklaracija. Ono što nas čini drugačijim od ostalih je modernizacija opreme, uvođenje novih tehnologija, obučenost kadra, odgovornost te kontinuirani kvalitet naših proizvoda", navodi Ivica Majić, generalni direktor Mlina.

Odgovornost prema kupcima i kvalitet proizvoda prepoznat je brzo na tržištu, tako da Mlin Majić bilježi rast prodaje iz godine u godinu.

(Foto: Ivica i Ilija Majić)

Uz maksimalnu iskorištenost kapaciteta, ukupan promet kompanije u 2010. bio je 15 miliona KM sa tendencijom rasta u nadolazećem periodu.

"U budućnosti, kompaniju Mlin Majić vidim kao jednog od vodećih proizvodača brašna u Bosni i Hercegovini. To temeljim na činjenici da je pokrenut proces proširenja kapaciteta", najavljuje Ivica Majić.

U proizvodnji brašna u Mlinu Majić posebna se pažnja pridaje odabiru sirovina koje se svakodnevno kontroliraju pri prijemu u silos i prije stavljanja u sam proces proizvodnje.

Svi proizvodi su proizvedeni kombiniranjem uvoznih posavskih tvrdih pšenica dok se kontrola obavlja u vlastitom laboratoriju i laboratorijama ovlaštenim za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane.

Primjena najsuvremenijih procedura, standarda i najveći kapaciteti u BiH dodatni su razlozi zbog kojih Majić brašno postaje svakim danom odabir sve većeg broja kupaca u BiH i regiji.

Kompanija Mlin Majić d.o.o. Odžak dobitnik je BH Biznis nagrade "Gazela", koju dodijeljuje Kameleon M&M Grupa i zahvaljujući kojoj je bosanskohercegovačka javnost imala priliku upoznati se sa poslovnim rezultatima ove uspješne firme.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.