Izvor: eKapija | Utorak, 24.04.2012.| 08:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Završena adaptacija zgrade Filmskog centra u Sarajevu, slijedi nabavka opreme

(Foto: b)

Vlada FBiH je jučer razmatrala i dala saglasnost na više dokumenata koji se odnose na prošlogodišnji rad i poslovanje, kao i planove poslovanja u ovoj godini i tekućem trogodišnjem periodu "Filmskog centra Sarajevo" d.o.o.. Ocijenjeno je da je ovaj centar u 2011. godini u potpunosti ispunio planirane zadatke, te da je izvršen popis, telekiniranje i kolor korekcija 48 igranih, 215 dokumentarnih filmova i osam epizoda igranih serija.

U okviru plana na očuvanju filmskog fonda, očekuje se obrada arhivskog materijala na 35 mm i 16 mm, u ovoj godini 200 000 metara filmske trake, a u 2013. i 2014. godini još 400 000 metara filmske trake arhivskog materijala čime bi bio pregledan, popisan i zbrinut sav filmski materijal koji posjeduje fond. Paralelno s tim, radi se na prikupljanju podataka o filmovima za bazu podataka, kao i na izradi foto arhiva za filmove iz fonda i prikupljanju filmskih plakata.

U toku 2011. godine završena je i adaptacija zgrade u ulici Dženetića Čikma, a predstoji opremanje njenog enterijera i nabavka opreme za multimedijalni centar (sistem namijenjen arhiviranju filmova u elektronskom zapisu) čime se stvaraju pretpostavke da dugoročno gledano, Filmski centar Sarajevo, pored zaštite i obnove arhive, postane i baza za dalji uspješan razvoj bosanskohercegovačke kinematografije.

Neto dobit koju je Centar ostvario u iznosu od 8.744 KM biće raspodijeljena na poziciju ulaganja u zaštitu i obnovu Filmskog fonda J.P. "Filmski centar Sarajevo" d.o.o., navodi se u saopćenju Vlade FBiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.