NavMenu

Tenderskim prodajama usporena privatizacija u FBiH!

Izvor: Portal BH Biznis Utorak, 13.06.2006. 13:59
Komentari
Podeli

Od 1999. do 2005. godine u Federaciji BiH kombinovanom metodom privatizirano je 39,6% državnog kapitala vrijednog 5,3 milijarde KM, a proces privatizacije znatno je usporen od 2002. godine od kada se vrši samo tenderska prodaja. Posebno loši efekti zabilježeni su u 2005. godini kada je privatizirano svega 34 miliona KM državnog kapitala. Međutim, kako je istaknuto 13. juna 2006. godine u Sarajevu na okruglom stolu o temi "Tok i rezultati privatizacije od 1999. do 2005. godine i mogući pravci unapređenja procesa", 2006. godina mogla bi biti gora od prethodne i s obzirom na nepostojanje adekvatne zakonske regulative može se smatrati da je tok privatizacije u FBiH blokiran.

Rešad Žutić, direktor Agencije za privatizaciju u FBiH, istakao je da ta agencija zna četiri do pet mjeseci čekati samo na odluku Vlade FBiH o načinu privatizacije te da je Parlamentu FBiH već prethodne dvije godine sugerirano na nedostatke u zakonskim i podzakonskim propisima iz oblasti privatizacije. Izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji preduzeća treba osigurati mogućnost pretprivatizacijskog restrukturiranja preduzeća, mogućnost izuzimanja dijela ili cijelog državnog kapitala u preduzeću iz privatizacije, osigurati propise za privatizaciju javnih infrastrukturnih i komunalnih preduzeća.

Zlatan Dedić, direktor Sarajevske berze, kao i većina učesnika okruglog stola, smatra da bi s ciljem uspješnog nastavka toka privatizacije u FBiH trebalo osigurati prodaju državnog kapitala putem berzi, naglasivši kako je to provjeren mehanizam u mnogim državama gdje je provedena privatizacija.

Učesnici okruglog stola - predstavnici vlasti, privrednih i Vanjskotrgovinske komore BiH, Sindikata BiH, profesori i predstavnici raznih finansijskih i drugih institucija - ocijenili su kako bi što prije trebalo donijeti zakon o privatizaciji, jer je nedonošenje tog zakona uzrokovalo teškoće u primjeni Zakona o privatizaciji preduzeća, Zakona o početnom bilansu stanja preduzeća i banaka, kao i drugih propisa. Također, ocijenjeno je da bi trebalo izvršiti redizajniranje kredita Svjetske banke za tehničku pomoć privatizaciji, ažurirati mjere iz Srednjoročne razvojne strategije PRSP u dijelu koji se odnosi na privatizaciju, te privatizaciju i investitore "relaksirati od socijalnih tenzija".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.