Izvor: Portal BH Biznis | Utorak, 13.06.2006.| 13:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tenderskim prodajama usporena privatizacija u FBiH!

Od 1999. do 2005. godine u Federaciji BiH kombinovanom metodom privatizirano je 39,6% državnog kapitala vrijednog 5,3 milijarde KM, a proces privatizacije znatno je usporen od 2002. godine od kada se vrši samo tenderska prodaja. Posebno loši efekti zabilježeni su u 2005. godini kada je privatizirano svega 34 miliona KM državnog kapitala. Međutim, kako je istaknuto 13. juna 2006. godine u Sarajevu na okruglom stolu o temi "Tok i rezultati privatizacije od 1999. do 2005. godine i mogući pravci unapređenja procesa", 2006. godina mogla bi biti gora od prethodne i s obzirom na nepostojanje adekvatne zakonske regulative može se smatrati da je tok privatizacije u FBiH blokiran.

Rešad Žutić, direktor Agencije za privatizaciju u FBiH, istakao je da ta agencija zna četiri do pet mjeseci čekati samo na odluku Vlade FBiH o načinu privatizacije te da je Parlamentu FBiH već prethodne dvije godine sugerirano na nedostatke u zakonskim i podzakonskim propisima iz oblasti privatizacije. Izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji preduzeća treba osigurati mogućnost pretprivatizacijskog restrukturiranja preduzeća, mogućnost izuzimanja dijela ili cijelog državnog kapitala u preduzeću iz privatizacije, osigurati propise za privatizaciju javnih infrastrukturnih i komunalnih preduzeća.

Zlatan Dedić, direktor Sarajevske berze, kao i većina učesnika okruglog stola, smatra da bi s ciljem uspješnog nastavka toka privatizacije u FBiH trebalo osigurati prodaju državnog kapitala putem berzi, naglasivši kako je to provjeren mehanizam u mnogim državama gdje je provedena privatizacija.

Učesnici okruglog stola - predstavnici vlasti, privrednih i Vanjskotrgovinske komore BiH, Sindikata BiH, profesori i predstavnici raznih finansijskih i drugih institucija - ocijenili su kako bi što prije trebalo donijeti zakon o privatizaciji, jer je nedonošenje tog zakona uzrokovalo teškoće u primjeni Zakona o privatizaciji preduzeća, Zakona o početnom bilansu stanja preduzeća i banaka, kao i drugih propisa. Također, ocijenjeno je da bi trebalo izvršiti redizajniranje kredita Svjetske banke za tehničku pomoć privatizaciji, ažurirati mjere iz Srednjoročne razvojne strategije PRSP u dijelu koji se odnosi na privatizaciju, te privatizaciju i investitore "relaksirati od socijalnih tenzija".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.