NavMenu

Alija Remzo Bakšić: Ujednačiti plate radnika u privredi i činovnika

Izvor: SRNA Ponedjeljak, 23.04.2012. 08:26
Komentari
Podeli

Izvršni direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija - Remzo Bakšić izjavio je da odnos plata u realnom i javnom sektoru mora biti izbalansiran, jer je potpuno nelogično to što su plate zaposlenih u javnom sektoru, po pravilu, duplo veće od primanja radnika u privredi koji obezbjeđuju plate budžetskim korisnicima.

On je istakao da bi odnos plata u realnom i javnom sektoru morao biti i statistički javno objavljivan u toku cijele fiskalne godine.

Bakšić je ocijenio da će razmjena sa Hrvatskom, prvim spoljnotrgovinski partnerom BiH, biti drastično smanjena ako u narednom periodu ne budu uređeni carinski prelazi, uspostavljene institucije kontrole kvaliteta robe svih vrsta, i one međusobno priznavane sa istim institucijama u EU.

On je naglasio da u posljednje tri godine, koliko je prisutna globalna finansijska kriza, vlasti u BiH nisu učinile dovoljno da bi ta kriza bila ublažena i nastavljeni pozitivni trendovi koje smo imali u periodu prije krize.

"Poslovni ambijent, zbog pretjeranih izdvajanja u neproduktivnu potrošnju umjesto u razvoj, ne pruža mogućnosti poslodavcima da se razvijaju i investiraju u proširenje proizvodnje koja bi dovela do novog zapošljavanja i rasta standarda zaposlenih``, rekao je Bakšić za današnje "Nezavisne novine".

On je dodao da ima prostora za smanjenje fiskalnih i parafiskalnih opterećenja, što je uslov bez kojeg se ne može očekivati niti zadržavanje stopa bruto domaćeg proizvoda na dostignutom nivou.

"Naime, vlade bi putem izmjena kaznenih odredaba u zakonima iz oblasti doprinosa i poreza dovele do porasta prihoda u budžetima i stvorile pretpostavke za znatno smanjenje stopa doprinosa. Prema mojim slobodnim procjenama u nenaplaćenim doprinosima i porezima, postoji minimum 20 odsto rezerve", istakao je Bakšić.

On je naglasio da je javna potrošnja iznad nivoa ostvarenih prihoda budžeta posljedica kršenja Zakona o budžetu i najmanje što građani i poslodavci očekuju od vlasti jeste da potrošnja bude svedena u okvire ubranih prihoda, a da se od onih koji su najodgovorniji za striktno poštivanje zakona zatraži materijalna i moralna odgovornost, ne isključujući ni njihovu krivičnu odgovornost.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.