Izvor: eKapija | Četvrtak, 19.04.2012.| 13:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Audi kupuje Ducati za 708 miliona funti

(Foto: b)

Volkswagenova firma Audi objavila je da će kupiti italijanskog proizvođača motocikala visokih performansi Ducati.

Taj potez donosi Volkswagenu još jednu sjajnu marku uz proizvođače luksuznih automobila koji su već njegovi: Lamborghini, Bugatti i Bentley.

Audi nije otkrio kupoprodajnu cijenu najavljenog ugovora, prenosi B92, dok Daily Telegraph navodi da će za kupovinu Ducatija Audi platiti 708 miliona funti, plus obaveze preduzeća koje iznose oko 150 miliona funti.

Saopćeno je da su kupovinu odobrili upravni odbori i Audija i VW. Audi kaže da će "ugovor biti finaliziran u najkraćem mogućem roku" čim ga odobri služba za zaštitu konkurencije.

Ducati, sa sjedištem u Bolonji, ima 1.100 zaposlenih. Prošle godine je prodao 42.000 motocikala i imao prihod od 480 miliona eura.

Motocikli te kompanije učestvuju u trkama Moto GP i Superbike. Poznati su po lakoj konstrukciji i po konfiguraciji motora koju kompanija naziva L-tvin - jedan cilindar je skoro vertikalan, a drugi gotovo horizontalan.

Direktor Audija Rupert Stadler je u saopćenju rekao da Ducati ima "veliko znanje o motorima visokih performansi i lake konstrukcije i jedan je od najprofitabilnijih proizvođača motocikala na svijetu".

ekapija/fena

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.