NavMenu

MMF snizio prognozu ekonomskog rasta BiH

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 19.04.2012. 08:51
Komentari
Podeli

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je prognozu rasta ekonomije BiH u ovoj godini, tako da sada očekuje stagnaciju, dok u idućoj godini prognozira rast od jedan odsto.

U prošlom izdanju izvještaju, koji je objavljen u jesen prošle godine, MMF je za 2012. godinu prognozirao rast BiH od tri odsto, dok su za potrošačke cijene predvidjeli porast od 2,5 odsto.

U najnovijem izvještaju MMF prognozira da će potrošačke cijene u BiH porasti za 2,2 u ovoj odnosno za 2,1 odsto u idućoj godini.

"BiH je u prošloj godini ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,7 odsto", navodi se i izvještaju MMF-a.

Kada je riječ o zemljama u regionu, MMF prognozira da će Srbija u ovoj godini ostvariti privredni rast od 0,5 odsto, ali da će i cijene biti veće ukupno za 4,1 odsto.

Prema njihovim procjenama, Srbija će sljedeće godine imati rast od tri odsto.

MMF za Hrvatsku predviđa pad BDP-a u 2012. godini od 0,5 odsto i rast iduće godine od jedan odsto, dok bi stopa inflacije istovremeno trebalo da iznosi 2,2 odnosno 2,4 odsto.
Crna Gora će 2012. ostvariti privredni rast od 0,2 odsto, a 2013. od 1,5 odsto, dok bi stopa inflacije trebalo da iznosi dva odnosno 1,1 odsto, pokazuju procjene MMF-a.

Ova institucija predviđa da će BDP Makedonije u ovoj godini porasti za dva odsto, a 2013. godine za 3,2 odsto, kao i da će stopa inflacije iznositi dva odsto za obje godine.

Jedina članica Evropske unije među bivšim jugoslovenskim republikama, Slovenija, u ovoj godini će zabilježiti pad BDP-a od jedan odsto, ali će u 2013. ostvariti rast od 1,4 odsto. Stopa inflacije u Sloveniji će iznositi 2,2 odnosno 1,8 odsto, prognozira MMF.

U regiji Nove Evrope, u koju MMF svrstava i sve zemlje bivše Jugoslavije, očekuje se ekonomski rast od 1,9 odsto u 2012. i od 2,9 odsto u 2013. godini.

Za globalnu ekonomiju MMF u 2012. godini prognozira usporavanje rasta na oko 3,5 odsto, poslije rasta od približno četiri odsto u prošloj godini. U 2013. godini aktivnosti bi trebalo ponovo ubrzati pa se očekuje povratak na rast od približno četiri odsto. Među glavnim razlozima usporavanja globalnog rasta u ovoj godini u MMF-u navode slabu ekonomsku aktivnost u drugoj polovini 2011. godine i u prvim mjesecima ove godine.

Evrozona

Za sedamnaestočlanu evrozonu MMF i dalje prognozira blagu recesiju u 2012. godini, kao posljedice dužničke krize i opšteg gubitka povjerenja, uticaja razduživanja banaka na realni sektor, kao i uticaja fiskalne konsolidacije, preduzete zbog tržišnih pritisaka.

Evrozona tako ove godine može očekivati pad BDP-a od 0,3 odsto, poslije čega bi trebao uslijediti oporavak u 2013. godini, uz prognozirani rast po stopi od 0,9 odsto, pokazuju redovne proljećne prognoze.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.