NavMenu

Potpisan sporazum o Međunarodnoj posmatračkoj operaciji za popis stanovništva u BiH

Izvor: eKapija Srijeda, 18.04.2012. 15:26
Komentari
Podeli

Memorandum o razumijevanju između Evropske komisije, Vijeća Evrope i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o Međunarodnoj posmatračkoj operaciji za popis stanovništva i domaćinstava u BiH potpisan je danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Međunarodna posmatračka operacija (MPO) će pratiti provođenje popisa stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini i osigurati da se on odvija u skladu sa međunarodnim standardima. Za praćenje će biti zadužen Odbor međunarodnih organizacija uz asistenciju starijeg eksperta za popis stanovništva, te eksperata za popis i za informacione tehnologije.

Upravljačko tijelo Posmatračke operacije sačinjava Evropska komisija, Vijeće Evrope i Ujedinjene nacije (UNSD, UNECE, UNDP i UNFPA), a predsjedava EUROSTAT - Ured za statistiku Evropske komisije.

Povodom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju o Međunarodnoj posmatračkoj operaciji za popis stanovništva i domaćinstava u BiH, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen je izjavio:

“Popis stanovništva je jedna od najvažnijih aktivnosti u području zvanične statistike jedne zemlje; kroz popis se dolazi do bitnih podataka o demografskoj strukturi i glavnim socio-ekonomskim karakteristikama stanovništva. Isto tako, zemlja će imati ažurne podatke o broju i strukturi stanova, kao i životnim uslovima stanovništva. Bez ovih podataka, vlast ne može planirati javne usluge, a strani investitori će se teško angažovati i investirati u zemlju. Popis stanovništva sam po sebi je veliki posao i zahtijeva obučeno i sposobno osoblje, znatna sredstva i, uz to, snažno upravljanje svim aktivnostima i vremenom. Podržaćemo vlasti BiH u ovom poslu”.

Praćenjem će se unaprijediti vjerodostojnost i pouzdanost rezultata popisa. Predmet praćenja će biti različite faze sakupljanja i obrade podataka kako bi njihovo rukovanje bilo u skladu sa međunarodnim standardima. Prisustvo međunarodnih organizacija će obezbijediti legitimitet podataka kako bi oni bili priznati od strane međunarodne zajednice, uključujući Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond.

Provođenje popisa stanovništva i domaćinstava je planirano za april 2013. godine, na osnovu zakona koji je Parlamentarna skupština BiH usvojila u februaru 2012.

U Bosni i Hercegovini nije bilo popisa od 1991. godine. Iz tog razloga su ažurirani statistički podaci o stanovništvu i domaćinstvima u cijeloj zemlji neprocjenjivi za proces integracije Bosne i Hercegovine u EU i za njeno socijalno-ekonomsko planiranje u narednim godinama.

Popis je važan izvor informacija koji omogućava da odluke budu zasnovane na pouzdanim statističkim podacima. Popisaće se broj stanovnika u svim opštinama i registrovati stanje zaposlenosti i uslovi domaćinstava. Sve informacije će biti anonimne i koristiće se samo u statističku svrhu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.