NavMenu

Otvorena manifestacija "Energetski dani Banja Luka 2012."

Izvor: eKapija Srijeda, 18.04.2012. 15:03
Komentari
Podeli

Otvaranjem izložbe "Energetski expo" danas, 18. aprila, u izložbenim salonima Kulturnog centra Banski dvor počela je manifestacija "Energetski dani Banja Luka 2012". U okviru ove izložbe - 14 preduzeća predstaviće najnovije komercijalne tehnologije u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Otvarajući izložbu i Druge "Energetske dane", gradonačelnik Dragoljub Davidović kazao je da je Banja Luka 2009. godine potpisala Sporazum gradonačelnika iz Brisela, i time je preuzela obavezu smanjenja emisije koncentracije ugljen-dioksida za 20% do 2020. godine i da u ukupnoj potrošnji energije u svakom gradu potpisniku Sporazuma, energija iz alternativnih izvora participira sa najmanje 20 odsto.

"Tada smo bili među tri grada sa prostora bivše Jugoslavije koja su pristupila tom Sporazumu. Naša želja je bila da iniciramo i druge lokalne zajednice u BiH da se počnu baviti ovim pitanjima i da pristupe ovom Sporazumu. I mislim da smo u tome uspjeli", rekao je gradonačelnik Davidović. Prema njegovim riječima, suština je u tome da se život u lokalnim zajednicama učini kvalitetnijim i da se kao lokalna zajednica svrstamo u red onih kojih troše manje enegrije, ali ne na štetu životnog standarda.

"U Banjoj Luci uveliko radimo na tome, i rezulat toga, između ostalog, su osnivanje Savjeta za klimatske promjene i organizacija Energetskih dana", naglasio je gradonačelnik.

Direktor Instituta "Mihajlo Pupin-automatika" iz Beograda, Milenko Nikolić, koji su jedan od izlagača na izložbi "Energetski expo", istakao je da će na ovoj izložbi predstaviti projekte i sisteme koje Institut pravi i isporučuje.

"Ovakvi događaji će dobiti još više na značaju, jer pitanje energetske efikasnosti će biti nešto što će dominirati u budućnosti. Nije stvar samo proizvoditi struju nego je i efikasno koristiti", smatra Nikolić.

U okviru „Energetskih dana", na Trgu Krajine bit će predstavljen pilot projekat „Kocka Leda", a najavljena je promocija eko vozila.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.