NavMenu

BiH: Zakup prostora najveći u Evropi

Izvor: SRNA Srijeda, 18.04.2012. 11:27
Komentari
Podeli

Za potrebe institucija BiH zakupljeno je više od 65.000 metara kvadratnih kancelarijskog prostora za koji je državna revizija utvrdila da je u pojedinim stavkama među najskupljim u Evropi.

Samo prošle godine za zakup prostora izdvojeno je tredesetak miliona KM što čini tri odsto ukupnog državnog budžeta, rekao je glavni državni revizor Milenko Šego za radio "Slobodna Evropa".

"Taj kvadrat zakupne površine po zaposlenom iznosi negdje između sedam do 35-40 metara kvadratnih, tako da je ukupna ponderirana masa na nivou institucija BiH negdje oko 17 do 18 kvadrata po zapslenom. Svjetski standard u ovoj oblasti kreće se od osam do 12 kvadrata i ako bi se samo poštovao svjetski standard bila bi moguća ušteda oko dva miliona maraka", kaže Šego.

Analiza je pokazala da se kao kancelarijski prostor nerijetko zakupljuju kuće, stanovi, nezavršeni objekti, trgovački centri, odnosno da ne postoje ni jasna pravila i uputstva za planiranje i ugovaranje zakupa uredskih prostora, naveo je on.

Prema troškovima zakupa institucija, najveća stavka od gotovo devet miliona KM prošle godine odnosila se na Ministarstvo odbrane, odnosno na stanove za vojna lica.

Ogroman novac izdvojen je i za različite agencije, poput Agencije za identifikacione dokumente, CIK, Direkciju za civilnu avijaciju BiH.

Na spisku institucija za koje je plaćan zakup nalaze se i Predsjedništvo BiH, Direkcija za evropske integracije, pa i Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Poslanici parlamenta BiH u nekoliko navrata su zvanično zatražili od Savjeta ministara da napravi pravilnik kako bi se riješila problematika zakupnina, ali se to do danas nije desilo

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.