Izvor: Portal BH Biznis | Petak, 09.06.2006.| 13:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada dodjeljuje koncesije za hidroelektrane Glavatičevo 2 i Ljubača

Vlada FBiH zadužila je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije da, u skladu sa zaključcima Komisije za koncesije FBiH i zahtjevom kompanije "Intrade energija" iz Sarajeva, započne postupak dodjele koncesije po osnovu samoinicijativne ponude. Riječ je o koncesijama za hidroelektrane Glavatičevo 2 (s kompenzacionim bazenom) i Ljubača.

Vlada Federacije BiH je 8. juna 2006. godine u Sarajevu donijela Zaključak u vezi sa realizacijom novih elektroenergetskih objekata kojim je zadužila postojeća elektroprivredna društva u FBiH da, u cilju dugoročnog obezbjeđenja električne energije za domaće i potrebe na regionalnom tržištu, nastave sa pripremom studijske, projektne i ostale dokumentacije za elektroenergetske objekte u FBiH. Zaključak je donesen na prijedlog Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije. Elektroprivreda BiH zadužena je za objekte hidroelektrana Ustikolina, Vranduk i Rmalj Manastir, te termoelektrane Tuzla, Kakanj i Bugojno, a Elektroprivreda HZ HB Mostar za HE Vrilo i TE Kongora.

Kao nosilac aktivnosti za izbor strateškog partnera za realizaciju ovih projekata određeno je resorno ministarstvo koje je dužno da kroz investicije uključi i rudnike uglja u FBiH, kako bi obezbijedili neophodne količine pogonskog goriva za rad novih i postojećih termoelektrana.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.