NavMenu

Potpisan kreditni sporazum za nabavku "Talgo" vozova, vrijednost kredita 67,6 miliona EUR!

Izvor: Nezavisne novine Petak, 09.06.2006. 11:28
Komentari
Podeli


Kreditni ugovor između BiH i Kraljevine Španije u visini od 67,6 miliona EUR, kojim je dogovorena nabavka devet garnitura "Talgo" nagibnih vozova za "Željeznice Federacije BiH", potpisan je u Sarajevu 8. juna 2006. godine. Sporazum je u ime BiH potpisala Ljerka Marić, ministar finansija i Trezora BiH, a u ime Španije Rafael Lopez Saez Garsija Escamez, zastupnik Instituta za kredite u ovoj zemlji.

Marićeva je rekla da se dugo pregovaralo o ovom kreditu i nakon sedam godina konačno je potpisan ugovor. Osim ulaganja u vozove, koji će u BiH stići 2010. godine, potrebno je uložiti i u željezničku infrastrukturu. Novac za ulaganje u ovom sektoru bit će obezbijeđen, a moderni vozovi, čija je nabavka ugovorena, doći će na obnovljenu željezničku mrežu.

Vrijednost kredita je 67,6 miliona EUR i namijenjen je za isporuku devet garnitura nagibnih vozova "Talgo", glavne rezervne dijelove, specijalne alate za montažu i opremu za održavanje. Prve dvije kompozicije bit će isporučene i uvedene u saobraćaj 2010. godine, a narednih sedam godinu kasnije. Rok otplate kredita je 15 godina, s grejs periodom od sedam godina i kamatnom stopom od 1,25%. "Talgo" vozovi spadaju u red najsavremenijih vozova. Karakteristični su po nagibnoj tehnici koja omogućava visoki komfor i razvijanje velike brzine. Saobraćaju u skoro svim zemljama EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.