Izvor: Fena | Ponedjeljak, 09.04.2012.| 07:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Indiji cvjeta medicinski turizam

Izuzetan razvoj sektora medicinskog turizma u Indiji podstiče bolnice i hotele da se poslovno povezuju u alijanse, objavila je lokalna štampa.

Prema procjeni stručnjaka, sektor medicinskog turizma u Indiji ima godišnji rast veći od 25 posto i obrt od 2,5 milijarde američkih dolara.

Upravo zbog rasta poslovanja, ITC grupacija, iz Gurgaona u saveznoj državi Harijana, sagradila je hotel sa 58 soba u blizini kompleksa bolnice Jupiter Lifeline u blizini Mumbaija (Bombaj) radi zbrinjavanja medicinskih turista.

Direktor hotela Sureš Kumar izjavio je da ovo probni projekat i da se ispituju mogućnosti za otvaranje sličnih hotela i u drugim gradovima u Indiji.

Jedan hotelijer iz Bangalora koji nije želio da mu ime bude objavljeno, potvrdio je da čak pet odsto gostiju u njegovom objektu predstavljaju pacijenti iz obližnje bolnice.

Očekivanja su da će ovaj segment rasti pošto je zarada na ovim gostima često iznad prosječne, piše štampa.

Saumajidžit Roj iz globalne konsultantske firme Jones Lang LaSalle objasnio je da je ovakav aranžman dobar za obje strane. U principu, bolnice ne dobijaju procenat od zarade za iznajmljenu hotelsku sobu, ali sa druge strane dobijaju mogućnost da neke pacijente izmjeste i oslobode bolničkog kreveta.

Dobar primjer je partnerstvo sistema bolinica Fortis sa nekoliko domaćinstava koje su zadužene za smještaj, kao i za prijevoz pacijenata od i do bolnice i to po veoma povoljnim uslovima.
Ovakav smještaj je uvijek blizu bolnice i ima uslove da zadovolji sve potrebe pacijenata.

Anas Abdul Vađid, direktor u Fortis Healthcare grupaciji, čija je centrala u indijskom glavnom gradu New Delhiju, kazao je da prihodi od pacijenata iz inostranstva rastu blizu 40 odsto na godišnjem nivou.

Bolnice Apolo, sa sjedištem u Čenaiju (Madras) imaju slične sporazume sa hotelima u neposrednoj blizini. Džejkob Džejkob, rukovodilac unutar grupacije Apolo tvrdi da je osoblje u ovim hotelima upoznato sa posebnim potrebama pacijenata i njihove rodbine.

Strani pacijenti koji tragaju za savremeno tercijalnom brigom uglavnom dolaze iz Afrike kao i južne i zapadne Azije. Već pomenuti Roj je iznio da se ne radi samo o pacijentima iz inostranstva, već da mnogi Indijci koje čeka dugo liječenje ili rehabilitacija, također koriste pogodnosti ovog sistema.

Domaći pacijenti kojima je potrebna posebna njega također dolaze kako bi se liječili na kardiologiji, ortopediji, neurologiji, onkologiji i izvršili transplantaciju organa. Troškovi liječenja su veoma konkurentni, jer pacijenti plaćaju samo 10-20 posto od sume što bi platili u inostranstvu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.