Izvor: SRNA | Petak, 06.04.2012.| 14:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija i BiH potpisale protokole koji će pojeftiniti promet robe

(Foto: b)

Srbija i BiH potpisale su protokole o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokaza o ispunjenosti Propisanih uslova o hrani i hrani za životinje biljnog i mješovitog porijekla i o saradnji u oblasti zaštite zdravlja bilja, koji će olakšati i pojeftniti promet robe proizvođačima hrane dvije zemlje.

Protokole su u Privrednoj komori Srbije u Beogradu potpisali ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Srbije Dušan Petrović, u prisustvu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miroslava Milovanovića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH Jerka Ivankovića- Lijanovića.

Šarović je rekao poslije potpisivanja da će ovi protokoli unaprijediti saradnju i pojeftiniti promet robe i da će najviše obradovati proizvođače hrane dvije zemlje.

On je naglasio da je ovo način da se prevaziđu određene tehičke barijere Cefta sporazuma, te da je potpisivanje ovih protokola vrlo važno i za primjenu Cefta sporazuma.

"Ovo je odličan trenutak jer Hrvatska za godinu dana ulazi u EU i tada će se privrede Srbije i BiH suočiti sa određenim sigurnosnim barijerama", rekao je Šarović.

Protokole će implementirati nadležna ministarstva Srbije i BiH, kao i entiteta.

Petrović je rekao da su sa današnja dva ugovora dvije zemlje otvorile dobar nov način i put trgovine između Srbije i BiH, i kada oni stupe na snagu biće manje formalnosti, a više vremena za ono što predstavlja suštinu posla, a to je da ljudi koji međusobno trguju otvore mogućnost za povećanje posla, bolju snabdjevenost tržišta u Srbiji i BiH, povećanje broja radnih mjesta.

On je rekao da su ovi ugovori velika pomoć za mala i srednja preduzeća i da se njima, kao i Cefta sporazumom, skidaju formalnosti koje su otežavale privredni život.

Petrović je istakao da je ovo veliki podsticaj privredi, jer će biti manje procedura u vezi sa hranom.

Prethodno su ministri razgovarali o saradnji Srpske, Federacije i BiH sa Srbijom u oblasti poljoprivrede.

Stupanjem na snagu Protokola o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokumenata izdatih od akreditovanih laboratorija za hranu i hranu za životinje biljnog i mješovitog porijekla biće omogućen njen promet na način koji ne predstavlja ograničavanje međusobne trgovine, uz zadržavanje propisanog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi, životinja i biljaka.

Potpisivanje Protokola o saradnji u oblasti zaštite zdravlja bilja predstavlja rezultat nastojanja obje strane da zaštite svoje teritorije od unošenja i širenja štetnih organizama i da ograniče gubitke koji nastaju kao posljedica njihovog unošenja i širenja, te da olakšaju međusobnu trgovinu i razmjenu bilja i biljnih proizvoda.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.