NavMenu

Sjajan uspjeh bh. kuhara na Međunarodnom kulinarskom festivalu: 10 medalja za BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.04.2012. 15:41
Komentari
Podeli

Od 28. marta do 01. aprila 2012. u Supetru na otoku Braču održan je 7. Međunarodni kulinarski festival "Biser mora" 2012 jedan od najvećih međunarodnih festivala gastronomije u regiji na kojem su učestvovali brojni ugledni kuhari iz cijelog svijeta.

Bosnu i Hercegovinu predstavljalo je Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine na čelu sa Nerminom Hodžićem, Nihadom Mameledžijom, Seadom Ćatićem i takmičarima Edijem Imširpašićem, Vladimirom Vojinovićem, Draganom Šljivićem, Nemanjom Nenadićem, Bojanom Dragićem i Vedranom Glavašom.

Naši kuhari takmičili su se u kategorijima pripreme riba, piletine i vegetarijanskog jela i postigli sljedeće rezultate: Vladimir Vojinović zlatna i srebrna medalja, Dragan Šljivić srebrna i bronzana, Nemanja Nenadić tri bronzane, Bojan Dragić dvije bronzane i Edi Imširpašić jednu bronzanu.

Ovom prilikom Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara u BiH nije krio svoje zadovoljstvo postignutim rezultatima te je istakao: "Ovo je prvi put da su kuhari iz cijele Bosne i Hercegovine predstavljali našu zemlju i više smo nego zadovoljni postignutim rezultatima. Ovo je samo još jedna potvrda da smo na pravom putu i da kuhari iz BiH mogu pripremati vrhunske gastronomske specijalitete. Ovih 10 medalja koje smo osvojili nisu samo naše, ovo su medalje za našu Bosnu i Hercegovinu".

Takmičenje se odvijalo u otvorenim kuharskim boksovima gdje su učesnici pripremali razna zadata jela, tako da su posjetioci imali priliku posmatrati svaki pojedini segment takmičenja što je manifestaciji dalo interaktivan karakter. Osim predstavnika naše zemlje na ovom manifestaciju svoje učešće dali su predstavnici sljedećih zemalja: Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Turska, Austrija, Ukrajina, Poljska, Rumunija, Bugarska, Indija, Italija, Saudijska Arabija, Grčka i Rusija. Glavnu nagradu, kao i titulu ovogodišnjeg pobjednika, Grand prix Bisera mora osvojio je Evgeniy Chukalin, kuhar iz Rusije.

Udruženje kuhara u BiH koje postoji već 6 godina i koje je najavilo kandidaturu za organizaciju Kongresa kuharskih asocijacija 2013.godine u Sarajevu priprema se za naredno takmičenje koje će se održati u Erfurtu u oktobru 2012 godine gdje će biti prisutno oko 3000 kuhara iz 60 zemalja svijeta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.