NavMenu

UN pomogao 37 opština u izradi lokalnih okolišnih planova

Izvor: eKapija Utorak, 03.04.2012. 10:28
Komentari
Podeli

Na nedanvo završenom sajmu "Dani energetike Sarajevo" predstavljen je "Integrisani pristup upravljanja okolišem" u okviru UN-ovog programa "Očuvanje okoliša i klimatske promjene", koji će omogućiti godišnje uštede preko pola miliona US dolara.

UN-ov trogodišnji program od 2009. godine provode Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), UN program za okoliš (UNEP), UN Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), UN Volonteri (UNV) i UN organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) sa osnovnim ciljem da se povežu lokalne i nacionalne aktivnosti na očuvanju okoliša i uticaja klimatskih promjena u Bosni i Hercegovini.

"U okviru programa smo pomogli 37 opština širom države da izrade lokalne okolišne akcione planove (LEAP), koji su usklađeni sa planovima na višim nivoima i predstavljaju osnovu za planiranje svih budućih aktivnosti upravljanja okolišem i energijom na lokalnom nivou. Preko 1,2 miliona US dolara smo izdvojili na realizaciju 28 projekata koji se najvećim dijelom fokusiraju na energetsku efikasnost u javnom sektoru, odnosno uštede u potrošnji energije u javnim zgradama, bolnicama, školama, vrtićima i javnoj rasvjeti kao i smanjenju emisija stakleničkih gasova. Svi projekti se realizuju uz sufinansiranje opština, a na 8 projekata radimo u bliskoj saradnji sa USAID-ovim 3E projektom", izjavio je Siniša Rodić, programski menadžer i koordinator.

U svom radu, UN-ov program se fokusira na projekte koji mogu poslužiti kao model za primjenu u cijelom javnom sektoru u BiH, ostvarujući značajne uštede u potrošnji energije i očuvanju okoliša, čime bi se Bosna i Hercegovina približila standardu evropskih zemalja.

UN-ov program Očuvanje okoliša i klimatske promjene zajednički implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), UN program za okoliš (UNEP), UN Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), UN Volonteri (UNV) i UN organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u partnerstvu sa Ministarstvom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, Ministarstvom civilnih poslova BiH, entitetskim ministarstvima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, opštinama te organizacijama civilnog društva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.