NavMenu

Upozorenje veterinara RS-a: Pola godine bez sredstava za preventivne mjere zaštite životinja

Izvor: Fena Petak, 30.03.2012. 15:35
Komentari
Podeli

Veterinarska komora Republike Srpske uputila je danas oštru kritiku Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a zbog pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u ovoj godini, smatrajući da njime životinje polovinu godine ostaju nezaštićene od zaraznih bolesti.

"Nijedna od primjedbi Veterinarske komore na taj dokument nije uvažena", kazao je Siniša Gatarić, predsjednik Veterinarske komore RS-a i dodao da je to za posljedicu imalo donošenje pravilnika koji je „besmislen i štetan po veterinarsku službu RS-a“.

On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci naglasio da je tim dokumentom regulirano da se određene preventivne mjere počinju provoditi tek od 1.juna, što znači da punih šest mjeseci ostaje nezaštićena populacija životinja (svinja) od zaraznih bolesti.

"I sam modus isplaćivanja podsticajnih sredstava je besmislen, jer je u tom dokumentu predviđeno da se polovina sredstava isplati u tekućoj, a druga polovina u narednoj godini", upozorio je Gatarić.

S obzirom na to da se radi o grantovskim sredstvima, koja su vezana za fiskalnu godinu, sasvim je, kaže, jasno da po isteku kalendarske godine i usvajanja novog budžeta resorno ministarstvo neće imati obavezu da ta sredstva isplati.

Druga značajna zamjerka Skupštine Veterinarske komore odnosi se na utvrđivanje visine podsticaja za vakcinaciju svinja u koju su ukalkulirani svi troškovi koji padaju na teret veterinarskih organizacija, troškovi goriva, koje je značajno poskupjelo, amortizacije vozila, potrošnog materijala i drugo.

"To praktično znači da na osnovu sadašnjeg trenda porasta goriva, kao i ostalih cijena vezanih za potrošni materijal, može se lako desiti da veterinarske organizacije ulože sredstva za provođenje mjera po principu od kuće do kuće, nego što bismo mogli dobiti na osnovu podsticaja", upozorava Gatarić.

Ostaje nejasno i da li su sredstva predviđena ovim pravilnikom podsticajna ili su naknada za obavljeni posao.

Stoga je Skupština Veterinarske komore RS-a donijela zaključak da, ukoliko ne budu ispunjeni i razjašnjeni njeni zahtjevi, veterinarska služba neće provoditi naložene aktivnosti iz pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2012. godinu.

Istovremeno, Skupština veterinarske komore pokreće i inicijativu za osnivanje sindikata doktora veterinarske medicine, potvrdio je Siniša Gatarić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.