NavMenu

Svjetska banka i Fond otvoreno društvo u BiH podržali 17 projekata socijalno ugroženih grupa

Izvor: eKapija Petak, 30.03.2012. 09:52
Komentari
Podeli

Svjetska banka u BiH i Fond otvoreno društvo BiH su sa 73.070 KM podržali 17 projekata, namijenjenih jačanju i integraciji marginaliziranih i socijalno ugroženih grupa, čija je ukupna vrijednost 148.425,51 KM.

U četvratka je u hotelu Hollywood u Sarajevu održana promocija rezultata "Fonda za civilno društvo" Programa malih grantova za 2011/2012. godinu. Program su finansirali Ured Svjetske banke u BiH i Fond Otvoreno društvo BiH, a implementirala ga je Fondacija Mozaik. U ukupnom iznosu od 73.070 KM finansirano je 17 projekata, a uz doprinos zajednica u iznosu od 75.355,51 KM ukupna vrijednost projekata je dosegla značajnih 148.425,51 KM.

Prisutnima se na ceremoniji obratila šefica ureda Svjetske banke u BiH, gospođa Anabela Abreu rekavši da joj je drago što se kroz Program malih grantova relativno malim sredstvima mogu postići zaista zapaženi rezultati. Poručila je ovom prilikom kako će Svjetska banka i u budućnosti ohrabrivati slične inicijative, ukoliko i ne finansijski, onda sigurno kroz tehničku, savjetodavnu i druge vidove podrške.

Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik naglasio je kako je zaista lijepo vidjeti kako su pored donatora, u tako velikoj mjeri akcije podržale i same zajednice. On smatra da je to dokaz da su članovi zajednica prepoznali ove projekte kao odgovor na stvarne probleme, čije rješavanje je i u njihovom interesu.

Skoro šezdeset ljudi je kroz projekte Fonda za civilno društvo na neki način ostvarilo radni angažman, a otvaranjem portala za zapošljavanje još je većem broju pružena prilika za to. Različitim dodatnim edukacijama prilagođenim korisnicima (kreativne radionice, obuke osoba s potpunim oštećenjem vida za rad na računaru, obuka za rad u autopraonici, rad u plasteniku, dopunska nastava za polaganje vanrednih ispita osnovne škole, edukacija iz web designa, oslikavanja stakla, rada s mašinom za graviranje, obuke iz bravarskog zanata) mnogima su povećane šanse za pronalazak radnog mjesta i ostvarivanje prihoda.

Predstavnici Humanitarne organizacije Partner iz Banja Luke predstavili su prisutnima svoj projekat "Dizajnerska radionica GRISS", a talentovani glumci Bosanskog centra za dramski odgoj su izveli interaktivnu predstavu čiji je cilj naučiti gledaoce kako da se bore protiv diskriminacije.

U aprilu 2011. godine pokrenut je "Fond za civilno društvo" - Program malih grantova, namijenjen jačanju i integraciji marginaliziranih i socijalno ugroženih grupa (prvenstveno nacionalnih manjina i osoba sa invaliditetom) u društveni život zajednice. Ideja "Fonda za civilno društvo" je da se dodjelom grantova do 5.000 KM pruži podrška lokalnim inicijativama koje imaju za cilj da, mobilizirajući pritom i lokalne resurse, dovedu do unapređenja vještina i znanja marginaliziranih i socijalno ugroženih osoba potrebnih za njihovo zapošljavanje ili samozapošljavanje, podignu svijest o potrebi reforme sistema socijalne zaštite, doprinesu jačanju i integraciji marginaliziranih i socijalno ugroženih grupa ta na ovaj način poboljšaju uslove života marginaliziranih i socijalno ugroženih grupa.

Izgradnjom rampi, adaptacijom izletišta te edukacijom za korištenje pomagala za osobe s oštećenjem vida olakšana je samostalna pokretljivost osoba sa fizičkim invaliditetom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.