Izvor: Fena | Četvrtak, 29.03.2012.| 15:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Marić: Turistima interesantne neuobičajene destinacije

(Foto: b)

Bosna i Hercegovina je zemlja s velikim turističkim potencijalom, a najnovija istraživanja pokazuju da su stranim turistima posebno interesantne neistražene i neuobičajene destinacije. Tu je nova šansa za razvoj bh. turizma, ali svakako prethodno bi trebalo poraditi na unapređenju turističke ponude.

Ovo je danas istaknula predstavnica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Adrijana Marić tokom prezentacije "Investicijski potencijali sektora turizma u BiH", održane u sarajevskom centru "Skenderija"u sklopu manifestacije "Dani turizma".

Marić je kazala da je potvrda tomu i to što je čuveni magazin "National Geographic" uvrstio Bosnu i Hercegovinu u svoje ”Najbolje avanturističke destinacije za 2012. godinu", preporučujući brdski biciklizam.

Grad Sarajevo je drugi put predstavljen i u prestižnoj publikaciji "City Leaders" za 2012. godinu koju izdaju organizacije PropertyEU i MIPIM Worlda koje djeluju na globalnom nivou sa svrhom razvoja tržišta nekretnina i razvoja glavne baze podataka za investitore širom svijeta.

Marić je kazala da su ocjene FIPA-e, između ostalog, da se u BiH što prije mora izgraditi još novih turističkih kapaciteta i poboljšati usluga u postojećim, izvršiti privatizacija hotela koji su u državnom vlasništvu, a nisu prosperirali, te izvršiti komercijalizacija parkova prirode.

U BiH su, kako je istaknula Marić, perspektivni zimski, planinski, vjerski, banjski, avanturistički, sportski, pa i primorski turizam, s obzirom na to da imamo 24 km Jadranske obale.

U izlaganju podsjetila je da u BiH strani i domaći turisti, u zavisnosti od vrste turizma, mogu uživati u više od 60 km skijaških staza, nacionalnim parkovima i parkovima prirode, brojnim planinama, bogatom kulturnom naslijeđu, u 15 banjskih lječilišta s termalnim izvorima, te drugim blagodetima koje ova zemlja ima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.