NavMenu

Cijene goriva u BiH moraju biti 30 posto niže

Izvor: Dnevni list Utorak, 27.03.2012. 15:18
Komentari
Podeli

Cijene naftnih prerađevina u BiH, ako ih usporedimo sa 2008. godinom kada je barel imao rekordnu vrijednost, morale bi biti 30 posto niže, kategorički tvrdi Dragovan Petrović, tajnik Pokreta potrošača RS-a.

Naime, prema njegovim riječima, u lipnju 2008. barel nafte iznosi je 147 dolara, a litra bezolovnog benzina bila je 2,29 maraka. Trenutačno je cijena barela nafte oko 125 dolara, a litra bezolovnog benzina prešla je 2,50 maraka.

"Prema tome, očito da su distributeri i rafinerije prevršile svaku mjeru i da su naftne prerađevine u BiH za čak oko 30 posti skuplje nego što bi trebale biti. Ovdje jednostavno nema opravdanja kada su u pitanju poskupljenja goriva i sva opravdanja i distributera i rafinerija “padaju u vodi”, naglasio je Petrović.

Isto tako, on navodi kako BiH ima najmanje trošarine za naftu od zemalja okruženja, i one su nešto više od 40 posto. Petrović također kaže kako u obzir treba uzeti da se od promatrane 2008. na gorivo uvelo i 12 feninga za cestarine.

"Međutim, kada sve to uzmemo u obzir, opet su cijene za navedenih oko 30 posto veće od realne cijene", istaknuo je Petrović. Prema tome, on jasno navodi kako je u BiH doslovno shvaćeno slobodno formiranje cijena, tako da svi formiraju cijenu kako god žele. S druge pak strane, država koja je dužna vršiti nadzor nad tržištem, ona to ne radi.

"Država to ne radi jer je najsigurnije punjenje proračuna prikupljanjem neizravnih poreza preko goriva. Prema tome, kada god dolazi do poskupljenja naftnih prerađevina, država za sebe ubire veća sredstva. Slična je situacija i u zemljama regije, rekao je Petrović. Shodno tome, jasno je kako će se i dalje nastaviti enormna poskupljenja, država će šutjeti, a građani sve više tonuti u siromaštvo. Upravo zbog svega navedenog više je nego jasno kako će cijena litre goriva u BiH vrlo skoro premašiti tri marke.

Iako je poskupljenje goriva samo po sebi udar na standard građana, još je poražavajuća činjenica kako se očekuje i val poskupljenja svih ostalih, osobito prehrambenih proizvoda. Naime, Petrović kaže kako će se poskupljenja naftnih prerađevina najviše odraziti na poljoprivrednu proizvodnju, odnosno proizvodnju hrane, koja će poskupjeti.

"Prijevoznici u RS-u već su podigli svoje cijene, jer su na to bili prisiljeni. Vjerojatno nećemo dugo čekati da poskupe i sve ostale robe i usluge, osobito ako cijene goriva nastave “divljati”, istaknuo je Petrović.

Ako znamo da je prosječna mirovina isplaćena u veljači iznosila 353 marke i u protekle tri godine nije povećana, a prosječna plaća za siječanj iznosila je 826 maraka, te je u odnosu na prosinac prošle godine manja je za 0,3 posto, jasno je u kakvim uvjetima živi ogromna većina naših građana.

Sve dok nezaposlenost bude rasta, plaće i mirovine padale, a košarica osnovnih životnih dobara rapidno rasla, BiH će tonuti sve dublje i dublje, te ćemo, kada je u pitanju standard, vrlo brzo u leđa gledati i najsiromašnijim i građanskim ratovima opustošenim afričkim zemljama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.