NavMenu

Povećanje zaposlenosti strateški cilj općine Maglaj

Izvor: Oslobođenje Utorak, 27.03.2012. 11:51
Komentari
Podeli

Strategijom razvoja do 2018. godine, čija je izrada u toku, Općina Maglaj opredijelila se za četiri strateška cilja, a među njima na prvom mjestu je jačanje ekonomije i povećanje zaposlenosti.

Na izradi dokumenta angažovani su vlastiti kadrovi uz korištenje MIPRO metodologije integrisanog planiranja u skladu sa evropskim kriterijima.

Objašnjavajući odluku da se izradi dokumenta pristupi baš sada i bez angažovanja institucija i planera sa strane, općinski načelnik Mehmed Mustabašić tvrdi da su se mnogi nivoi vlasti prepali globalne krize i njenih posljedica, da ih taj strah još drži i da često nisu u mogućnosti odgovoriti na izazove budućnosti. To pokazuju i smanjenjem izdvajanja za kapitalne investicije koje će u ovoj godini biti manje nego lani.

Maglaj ovim dokumentom želi pokazati da nisu ustuknuli pred sadašnjim problemima i da grad ima jasnu viziju. A to je da bude geostrateško središte industrijske tradicije, dobrih investicija, otvoren za progres, nova znanja i ideje, i ima ujednačen život u gradu i selu.

Mi već imamo najave za nove investicije u narednom periodu, kazao je Mustabašić u prošlosedmičnom razgovoru sa grupom privrednika i javnih radnika koji su svoje karijere gradili ili grade izvan granica ove opštine.


Polazne osnove i neka od mogućih rješenja prezentirali su kreatori dokumenta Nermin Bešlagić i Ferhat Branković.

Sretna okolnost je da usprkos minulom vremenu i ratnim zbivanjima u gradu nije narušeno urbanističko uređenje grada od prije 50 godina te da je zadržan sklad u gradnji. Sa ekonomskog stanovišta izuzetnim uspjehom smatra se uspješna privatizacija tvornice celuloze i papira Natron Hayat. Zapošljava 850 radnika sa prosječnom neto platom u prošloj godini od 840 KM, i dobiti od 12 miliona KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.