Izvor: Glas Srpske | Utorak, 29.03.2005.| 12:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

(RS) Na Mašinskom fakultetu u Banjoj Luci u toku naučno-istraživački program "Fleksibilni predmiješani gorionici za jeftine sisteme centralnog grijanja kuća"

Na Mašinskom fakultetu u Banjoj Luci u toku je opremanje laboratorije za ostvarivanje naučno-istraživačkog programa "Fleksibilni predmiješani gorionici za jeftine sisteme centralnog grijanja kuća". 

Ovo je prvi poslijeratni međunarodni program iz oblasti visoke tehnologije, u koji je uključen Mašinski fakultet iz Banje Luke. Među ostalim partnerima u programu su njemački Univerzitet Erlangen, koji je ujedno i koordinator programa, metalna industrija Alfa plam iz Vranja, Euroteh gas iz Zrenjanina, Mašinski fakultet iz Beograda, Bekaert tehnologije sagorijevanja iz Holandije, Politehnički Univerzitet iz Torina i Institut za visoke tehnologije iz Lisabona. Ukupna vrijednost programa je 1,6 mil. EUR, a troškove snosi Evropska komisija. Kondenzacioni kotlovi koji će se proizvesti su najsavremeniji sistemi za sagorijevanje gasa. Uskoro će se postaviti softvere za programiranje, koji će ostati na Mašinskom fakultetu i poslije ovog programa. Tako će se u budućnosti ostvarivati i druga istraživanja. 

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.